Fotó: shutterstock.com/Nicoleta Ionescu
Hirdetés

Egy olasz meteorológiai internetes oldal nevet ad a hőhullámoknak. A lap a vasárnap Észak-Afrikából a Földközi-tenger térségébe ékezett anticiklont Charonra keresztelte, amivel a halottak révészét illették a görög mitológiában.

A hét első felében vörös riasztást adtak ki Spanyolországban, Görögországban, a Balkán egyes részein, és Magyarországon is. A hőhullám nemsokára 45 Celsius-fokot visz Olaszország, Spanyolország és Görögország egyes részei fölé.

Olaszország egyik médiuma a pokol hetének nevezte az utóbbi napok időjárását. Szicília sok épületét nem trópusi melegre építették, sokban pedig légkondícionáló sincs. Ahol pedig van klíma, azt sem tudják mindig működtetni, ugyanis a megemelkedett energiafelhasználás miatt áramkimaradások is sújtják a térséget. Nem csoda, hogy leállították az építkezéseket. Beszámolók szerint a legmelegebb órákban elnéptelenednek Olaszország fővárosának utcái.A Tevere-folyó alacsony szintje a közlekedést és az ökológiai egyensúlyt is veszélyezteti.

A sürgősségi osztályokon úgynevezett hőkódot aktiváltak, ami azt jelenti, hogy külön egészségügyi személyzet foglalkozik a hőségtől rosszul lett emberekkel. Az egészségügyi minisztérium szerint az ilyen betegek száma ötödével emelkedett a korábban szokásoshoz képest. Többen kerültek kórházba fejájás, szívritmuszavar, kiszáradás és zavartság miatt. A hőhullám miatt halálesetek is történtek. Volt, aki vélhetően hőguta miatt hunyt el az otthonában.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Világgazdaság honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk