Elemzésében az intézet – mely egyébként törvényes felhatalmazással bír a jogsértések megakadályozására – leszögezte: a párt „aktívan és szisztematikusan igyekszik megvalósítani rasszista és szélsőséges jobboldali céljait”.

Hirdetés

A szervezet úgy véli, hogy az AfD „igyekszik elmozdítani a társadalmilag elfogadott diskurzus határait, annak érdekében, hogy szélsőséges nacionalista és etnikai nézetei meghonosodjanak a közbeszédben”.

Az intézet megítélése szerint az AfD arra törekszik, hogy felszámolja a német alkotmány első cikkében lefektetett garanciákat, amelyek az emberi méltóság sérthetetlenségét rögzítik. „Az emberi méltóság sérthetetlen. Ennek tisztelete és megvédése minden állami hatóságnak kötelessége” – mondja ki a német alaptörvény.

Jóllehet az intézet leszögezte, egyelőre nem tervezi kezdeményezni az AfD betiltását, felhívta a figyelmet: a németországi emberi jogi helyzet tekintetében „alapvető fontosságú”, hogy „mind a lakosság, mind pedig a német állam tisztában legyen az AfD jelentette veszéllyel”.

Korábban írtuk

Hozzátették, hogy e veszéllyel csupán úgy lehet hatékonyan szembeszállni, ha a többi párt világosan elhatárolódik az AfD-től.

A bevándorlásellenes AfD 81 helyet tudhat magáénak a 736 tagú német szövetségi parlament alsóházában (Bundestag). Az ARD országos köztelevízió Deutschlandtrend nevű, június 1-jén készített felmérése szerint ha most tartanának választásokat, a párt vélhetően a szavazatok 18 százalékát szerezné meg, ugyanannyit, mint az Olaf Scholz kancellár vezette szociáldemokraták (SPD).

A Német Intézet az Emberi Jogokért politikailag függetlenül, törvényi előírások alapján látja el tevékenységét, melyet a költségvetés finanszíroz.