Fotó: MTI/AP/TASR Slovakia/Jaroslav Novák
Eduard Heger szlovák miniszterelnök távozik az ülésteremből, miután kormánya megbukott az ellene benyújtott bizalmatlansági indítványról tartott parlamenti szavazáson Pozsonyban 2022. december 15-én.
Hirdetés

A szlovák kormány bukásának legfőbb oka, hogy teljesen elfogyott mögüle a társadalmi támogatottság.

A 2020 tavaszán megalakuló négypárti koalíciós kormány mögött nagyjából 40-45 százaléknyi választóI támogatás állt.

Mindez magyar mércét tekintve nem tűnik túl soknak, de Szlovákiában a rendkívül töredezett pártrendszer miatt már ez is a megszokottnál magasabb támogatottságot jelentett. Az Igor Matovic vezetésével létrejött kabinet már 2021. március 30-án megbukott a belső ellentétek miatt. Ezt követően Eduard Heger vezetésével kisebbségi kormány alakult, amely minden egyes parlamenti szavazáson külön-külön próbált meg többséget szerezni.

A kormányzati káosz mellett a másik fontos tényező a bukásban az volt, hogy Szlovákia feltétel nélkül támogatta Brüsszelt a háborús szankciók meghozásában, és mindezek mellett még az Ukrajnának szánt fegyverszállításban is részt vettek. Mindezt úgy, hogy az emberek többsége nem támogatta ezeket a lépéseket – sőt, a szankciók óriási károkat okoztak Szlovákiában.

Majd pedig miután kiderült, hogy a brüsszeli elhibázott szankciók nem működnek, akkor heger kormányfő már arról beszélt, hogy teljes csőd fenyegeti Szlovákiát az elszabadult energiaárak miatt.

Hegernek egyébként annyira sikerült elszakadnia a valóságtól, hogy október végén arról beszélt, hogy az Oroszország elleni szankciók igenis működnek. Szerinte a szankciós nyomást fokozni kell Oroszországra, mert az idővel eredményt hoz. Ezzel szemben a valóság mostanra az, hogy a szankciók igazán komoly problémákat nem okoztak az orosz gazdaságnak, sőt idén olyan hatalmas bevételre tehetnek szert, amire korábban nem sok példa volt.

A további részletekről IDE KATTINTVA az Origón olvashatnak.

Korábban írtuk