Azt követően, hogy Barack Obama volt „helyettese”, Joe Biden demokrata elnökjelölt véleményes körülmények között legyőzte republikánus ellenfelét, Donald Trumpot a 2020-as elnökválasztáson, számos konzervatív elemző arra hívta fel a figyelmet, hogy Biden a kampánya során hiába ígért teljes megújulást mind politikai, mind pedig társadalmi értelemben, valójában elkerülhetetlen, hogy az általa vezetett Egyesült Államok visszatérjen a 2009 és 2017 közötti Obama-éra alappilléreihez.

Hirdetés

E fontos meglátásokat azonban az újonnan megválasztott elnökkel teljes mértékben elfogult fősodratú média, valamint a demokrata vezetés álhírnek, ferdítésnek minősítette, mivel meglátásuk szerint Trump Amerikája után az alapoktól kezdve kell Washingtonnak építkeznie, ez pedig gyökeresen más szemléletet kíván.

A tengerentúli vitát minden bizonnyal Donald Trump egyik legszorosabb szövetségesének, Orbán Viktornak a kormánya is nyomon követte, amely 2010 és 2016 között különösen ki volt téve az Obama-féle külpolitikának.

Mint ismert, a Budapestre kirendelt ideiglenes amerikai ügyvivő, André Goodfriend példának okáért, megszegve a diplomáciában előírtakat, teljesen tudatosan részt vett egy ellenzéki tüntetésen, amelynek keretében a tömegből többen megrongálták a Fidesz székházát.

Emlékezetes, Mike Pompeo volt republikánus külügyminiszter Biden 2021 januári beiktatását követően jegyezte meg a közösségi médiában, hogy „az Obama-adminisztráció a NATO-szövetségesét, Magyarországot úgy kezelte, mint Észak-Koreát. (…]) Mi megújítottuk ezt a fontos kapcsolatot (…)”, érzékeltetve, hogy Budapest valószínűsíthetően az Obama-kabinet reinkarnációjával fog a jövőbeni politikai ügyletek mentén találkozni.

Amennyiben szemügyre vesszük az Egyesült Államok szenátusának külügyi bizottsági meghallgatásán elhangzottakat, akkor sajnálatos módon minden jel arra enged következtetni, hogy nemcsak a magyar kormánynak, hanem Mike Pompeo volt külügyminiszternek is igaza volt.

Ugyanis néhány nappal ezelőtt David Pressman budapesti nagykövetjelölt még azelőtt felrúgta a diplomáciai protokollt, hogy kiutazott volna a célállomására, Budapestre.

Mint azt a meghallgatásán támadólag elmondta, eufemizmusnak tartja azt, ha valaki hanyatló demokráciáról beszél hazánkkal kapcsolatban, „hiszen az leplezi a sajtószabadság leépítése, az igazságszolgáltatás befolyásolása mögött meghúzódó szándékosságot”.

A nyíltan diktatúrát kiáltó, valamint Magyarországot a meghallgatáson később a gyermekvédelmi törvény kapcsán burkoltan lehomofóbozó nagykövetjelölt ezután még továbbment, amikor kifejtette, hogy „a civil szervezetek ki vannak szorítva a demokratikus folyamatokból, ezért szükségük lesz az amerikai nagykövetség támogatására”.

A teljes cikket IDE kattintva tekintheti meg.

Korábban írtuk