Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
Hirdetés

„Ami az Európai Uniónak az Ukrajna csatlakozásával kapcsolatos álláspontját illeti, jelenlétem a hat hónapos elnökség első napján az uniós intézmények világos és egyértelmű politikai elkötelezettségét bizonyítja” – jelentette ki Pedro Sánchez Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

„Spanyolország ismételten támogatásáról biztosítja Ukrajna uniós tagjelöltségét, amely a spanyol uniós elnökség egyik prioritása lesz” – áll a Pedro Sánchez és Volodimir Zelenszkij által elfogadott közös nyilatkozatban.

Volodimir Zelenszkij megismételte egyes nyugati partnerekkel szembeni bírálatait az ukrán pilóták harci repülőgépek kezelésére történő kiképzésével kapcsolatban. Bírálta, hogy nincs elgondolásuk azzal kapcsolatban, mikor kaphat Ukrajna F-16-os vadászgépeket, és a kiképzési programoknak sincs menetrendjük.

Az ukrán elnök figyelmeztetett, hogy az orosz hadsereg által megszállt zaporizzsjai atomerőmű továbbra is „súlyos fenyegetést” jelent, és kijelentette, hogy Oroszország „műszakilag készen áll” egy elszigetelt robbantást előidézni a létesítményben.

Volodimir Zelenszkij nagyobb nemzetközi figyelmet kért a délkelet-ukrajnai létesítményben kialakult helyzet kapcsán, és szankciókat sürgetett az orosz állami atomipari vállalat, a Roszatom ellen.

Korábban írtuk

Zelenszkij egyúttal közölte, szeretné, ha országa meghívást kapna a NATO közelgő vilniusi csúcstalálkozóján az észak-atlanti szövetséghez történő csatlakozásra.