John Kirby egy internetes sajtóbeszélgetésen emlékeztetett arra, hogy Evan Gershkovich letartóztatását a külügyminiszter is elítélte, ugyanakkor a külügyi tárca folytatja le a minősítési eljárást, amelynek során döntés születik arról, hogy hivatalosan jogellenes őrizetbe vételnek minősítik-e a lépést. Utalt arra, hogy az ügyben a hétvégén telefonon egyeztetett Antony Blinken amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, és a tárgyaláson Blinken az amerikai újságíró azonnali elengedését követelte. A fehér házi illetékes hozzátette, hogy folyamatosan és közelről nyomon követik a fejleményeket, mindent elkövetnek, hogy elérjék a The Wall Street Journal tudósítójának szabadon engedését.

Hirdetés

Hétfőn a The Wall Street Journal főszerkesztője egy interjúban teljes mértékben elfogadhatatlannak nevezte a lap újságírójának oroszországi őrizetbe vételét. Emma Tucker a FoxNews televízióban hangsúlyozta, hogy Evan Gershkovich a munkáját végezte, egy akkreditált újságíróról van szó, aki érvényes vízummal rendelkezik.

Fotó: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko
A kémkedés vádjával Oroszországban perbe fogott Evan Gershkovichot, a The Wall Street Journal amerikai napilap tudósítóját (j2) szállítják el a meghallgatása után a moszkvai Lefortovszkij Kerületi Bíróságról 2023. március 30-án, amikor az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) nyilvánosságra hozta, hogy Gershkovichot előzőleg letartóztatták Jekatyerinburgban. Az FSZB szerint Gershkovich „titkos információkat gyűjtött az orosz hadiipari komplexum egyik vállalkozásának tevékenységéről”. A férfi akár húszéves börtönbüntetést is kaphat, ha kémkedésért elítélik.

Az amerikai napilap az incidens nyomán elutaztatta Oroszországból moszkvai szerkesztőségének vezetőjét, és további munkatársaik esetében is ezt tervezik.

Az amerikai újságírót múlt csütörtökön vették őrizetbe az orosz hatóságok Jekatyerinburg kémkedés gyanújával. A hivatalos indoklás szerint Evan Gershkovich titkos információkhoz akart hozzájutni egy orosz hadiipari vállalattól. Az amerikai állampolgárságú tudósító őrizetben tartását az orosz közlések szerint egyelőre május 29-ig határozta el a bíróság.

Kémkedés miatt legutóbb a hidegháború idején, 1986-ben vettek őrizetbe újságírót az orosz hatóságok.

Korábban írtuk