„Ezeknek a támadásoknak hatása van jóval Ukrajna határain túl is” – hívta fel a figyelmet Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő.

Hirdetés

„Már most látjuk a negatív hatást a globális gabona- és kukoricaárakon, ami mindenkinek rossz, különösen a déli félteke kiszolgáltatott népeinek” – hangsúlyozta.

A konfliktus eszkalálódása a Fekete-tengeren megrengette a globális gabonapiacokat. Moszkva a héten felfüggesztette a nemzetközi gabonamegállapodást és figyelmeztetést adott ki az ukrán kikötőkbe tartó hajóknak. Kijev hasonló figyelmeztetést adott ki az orosz kikötőkbe, valamint orosz megszállás alatt lévő területekre tartó hajóknak.

Mindemellett Oroszország harmadik napja megtorló csapásokat hajt végre ukrán kikötők ellen a Krími hidat ért támadás miatt.

Korábban írtuk

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken készül megvitatni a fekete-tengeri gabonaegyezmény felfüggesztésének humanitárius következményeit.

„A főtitkár nem hagy fel erőfeszítéseivel, hogy biztosítsa ukrán és orosz élelmiszerek és műtrágyák elérhetőségét a nemzetközi piacokon” a globális élelmezés és a stabil fogyasztói árak szavatolása érdekében – ismertette Dujarric.

Anatolij Antonov, Oroszország washingtoni nagykövete a nap folyamán a diplomáciai képviselet honlapján kiadott közleményében leszögezte, hogy dacára az Egyesült Államok állításának, Moszkva nem fog polgári hajókra támadni a Fekete-tengeren.

Az orosz védelmi tárca szerdán közölte, hogy július 20. éjféltől a fekete-tengeri ukrán kikötőkbe tartó minden hajót potenciálisan hadianyag-szállító járműnek fognak tekinteni. A minisztérium hangsúlyozta azt is, hogy az ukrajnai konfliktusban Kijev oldalán részt vevő országoknak fogják minősíteni azokat, amelyek zászlaja alatt ezek a hajók közlekednek.