A képviselők elfogadták a lobbizásnak minősülő tevékenységek szigorúbb tilalmát, a képviselők azon kötelezettségét, hogy minden parlamenti jelentéshez csatolni kell a külső szereplőktől kapott ötletekkel és javaslatokkal kapcsolatos nyilatkozatokat, valamint a magatartási kódex megsértésének szigorúbb büntetését.

Hirdetés

A testület plénuma emellett azt is megszavazta, hogy a munkatalálkozók közzétételére irányuló kötelezettség a parlament minden képviselőjére vonatkozzon, ne csak a hivatalos tisztséget betöltőkre, továbbá a harmadik országok képviselőivel való találkozókra is kiterjedjen. Az új szabályok azt is előírják, hogy a képviselők számára tilos az olyan korábbi delegáltakkal való kapcsolattartás, akik az előző hat hónapban hagyták el az Európai Parlamentet.

A szabályzatmódosító intézkedések kibővítik a összeférhetetlenség meghatározását: a javadalmazott tevékenységek bejelentésére, ajándékok, kedvezmények elfogadására szigorúbb szabályok fognak vonatkozni, illetve a képviselőknek minden hivatali időszak elején és végén vagyonnyilatkozatot kell tenniük.

A Fidesz uniós parlamenti képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményében hangsúlyozta: elfogadhatatlan, hogy az Európai Parlament a korrupció teljes és azonnali felszámolása helyett etikai köntösbe bújtatott látszatjavaslatokkal akarja kezelni a helyzetet.

„A szerdai szavazás eredménye is azt bizonyítja, hogy az EP baloldali többségének nem érdeke megállítani a brüsszeli korrupciót. Mi, a Fidesz és a KDNP képviselői azt mondjuk: a brüsszeli korrupció azonnali felszámolására van szükség. Ez a jövő évi európai parlamenti választások tétje” – hangsúlyozták a fideszes képviselők.

A Fidesz EP-delegációja szerint, „a korrupt baloldali uniós parlamenti képviselők esetében nem helytelenül kitöltött táblázatok okozták a problémát, hanem hogy harmadik országokból érkező összegekért árulták politikai befolyásukat, tehát bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja merült fel parlamenti tevékenységük során”.

Korábban írtuk