Fotó: shutterstock.com (illusztráció)
Hirdetés

Előző éjjel légicsapás ért egy főleg afrikai migránsokat fogva tartó menekültközpontot a líbiai főváros, Tripoli egyik külvárosában, Tádzsúrában, legalább 44 ember halálát okozva és mintegy 130-at megsebesítve.

Az uniós külügyi szolgálat aláhúzta, a csapást elfogadhatatlannak tartja, az EU a leghatározottabban elítéli a civilek, köztük a menekültek és a migránsok elleni erőszak minden formáját.

Az EU közleményében a harcok beszüntetésére és a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartására szólította fel a szembenálló feleket. Kiemelték, az unió az ENSZ-szel közösen azonnali vizsgálat megindítását követeli a támadás elkövetőinek felkutatására.

„A líbiai bevándorlási szabályokkal kapcsolatos álláspontunk egyértelmű: a migrációt a nemzetközi normáknak megfelelően kell kezelni, beleértve az emberi jogokat is” – fogalmaztak.

Kijelentették, a menekülteket és a bevándorlókat a frontvonal közelében lévő menekültbefogadó központokból el kell szállítani. A támadás ismét rámutat arra, hogy tűzszünetre lenne szükség – tették hozzá.

A Líbia keleti részét ellenőrző, Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) hétfőn azt közölte, hogy heves légitámadásokat fog indítani tripoli célpontok ellen, miután a háború „hagyományos eszközeit” már kimerítette. Az LNA kedden tagadta, hogy erői hajtották volna végre a menekültközpontot ért légicsapást.

Líbia az egyik fő gyűjtőpontja az afrikai és más arab országokból Európába igyekvő migránsoknak, akiket embercsempészek hajókon igyekeznek eljuttatni Olaszország közeli partjaira, de jelentős részüket begyűjti és visszatoloncolja az Európai Unió által támogatott líbiai parti őrség. Menekültek ezreit tartják fogva a líbiai kormány által létesített internáló központokban, ahol jogvédő csoportok szerint embertelen körülmények uralkodnak.