„Az Izrael és népe elleni terror és brutalitás mértéke fordulópontot jelent az EU számára, nem élhetünk a korábbi megközelítéssel” – írta az uniós biztos.

Hirdetés

Hozzátette, hogy „az Európai Bizottság, a palesztin nép legnagyobb adományozója, felülvizsgálja az összesen 691 millió eurós teljes fejlesztési portfólióját: minden kifizetést azonnal felfüggesztünk, az összes projektet felülvizsgálat alá helyezzük”.

„A béke, a tolerancia és az együttélés alapjaival kell most foglalkozni. A gyűlöletre, erőszakra való uszítás és a terror dicsőítése túl sokak elméjét mérgezte meg. Cselekvésre van szükségünk, mégpedig most” – írta bejegyzésében Várhelyi Olivér.

Az Izraelben kialakult helyzetről, az EU-tagállamok külügyminiszterei rendkívüli ülésen tárgyalnak kedden az ománi Maszkatban, személyes jelenléttel, illetve videokonferencián keresztül.

Az Európai Bizottság hétfő déli sajtótájékoztatóján a testület vezető szóvivője, Eric Mamer elmondta: „A bizottság jelenleg azt elemzi, hogy a tragikus események hogyan befolyásolják a jelenlegi és jövőbeli fejlesztési támogatásokat. Hangsúlyozta: az EU nagyon szigorú szabályokat alkalmaz az uniós pénzeszközök kedvezményezettjeinek átvilágítására és ellenőrzésére, és nem támogat ”sem közvetlenül, sem közvetve„ egyetlen olyan csoportot vagy személyt sem, amely vagy aki az EU-ban terroristaként azonosított szervezethez kapcsolódik.

A palesztinoknak nyújtott uniós segély a palesztin lakosság humanitárius szükségleteinek finanszírozását támogatta, valamint a demokratikus kormányzás, a jogállamiság, a vízügy, az energia és a gazdaságfejlesztés területén megvalósuló fejlesztési projektek költségeit fedezte.

Az Európai Bizottság hétfőn este hivatalos sajtóközleményben is tájékoztatott a palesztinoknak nyújtott pénzügyi támogatás sürgős felülvizsgálatáról. A felülvizsgálat célja annak biztosítása, hogy az uniós finanszírozás közvetve ”ne tegye lehetővé egyetlen terrorista szervezet számára sem, hogy Izrael elleni támadásokat hajtson végre„.

A testület azt is meg fogja vizsgálni, hogy a megváltozott helyszíni körülmények fényében szükség van-e a palesztin lakosságnak és a Palesztin Hatóságnak nyújtott támogatási programok kiigazítására.

A testület ezután összehangolja a tagállamokkal és a partnerekkel a szükséges nyomon követési intézkedéseket. Ez a felülvizsgálat nem érinti az európai polgári védelmi és humanitárius segítségnyújtási műveletek (ECHO) keretében nyújtott humanitárius segítségnyújtást.

Korábban írtuk