Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala
Hirdetés

A biztos Azerbajdzsán támadását követően a hegyi-karabahi helyzettel foglalkozó plenáris vitában elmondta: már 100 ezer karabahi örmény hagyta el otthonát menekültként, egyelőre nem tudni, hányan maradnak a régióban. Mint mondta, az EU elvárja Azerbajdzsántól, hogy foglalkozzon a területén maradt örmények szükségleteivel, és biztosítsa számukra a szükséges humanitárius segítséget és biztonságot.

„Azoknak, akik Örményországba menekültek, biztonságban kell visszatérniük otthonaikba. Kulturális örökségüket és tulajdonjogaikat Azerbajdzsánnak is biztosítania és védenie kell” – jelentette ki.

Elmondta, hogy az EU támogatja a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának munkáját, és az Európai Bizottság további 5 millió eurót mozgósított a rászorulók megsegítésére, együttműködve Örményország és Azerbajdzsán kormányzati szerveivel és a helyi partnerekkel.

Üdvözölte továbbá, hogy Örményország aktiválta az uniós polgári védelmi mechanizmust, ami lehetővé teszi, hogy gyors, hatékony és koordinált segítséget biztosítsanak az érintett lakosság számára.

Korábban írtuk

Kiriákidész kulcsfontosságúnak nevezte, hogy Örményország és Azerbajdzsán visszatérjen a párbeszédhez, és pozitív lépéseket tegyen a határmegállapítás, a biztonság, az összeköttetés, a humanitárius kérdések és a szélesebb értelemben vett békeszerződés irányába.

„Konkrét fellépésre és határozott kompromisszumos megoldásokra van szükség a normalizációs folyamat minden területén, egyesítve az összes érintett fél valódi erőfeszítéseit – hívta fel a figyelmet az uniós biztos.