Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke bejelenti az Ukrajnával kapcsolatos döntést az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának első napján, 2023. december 14-én
Hirdetés

Charles Michel a közösségi oldalán közzétett üzenetében közölte: a csütörtökön megkezdődött, kétnaposra tervezett brüsszeli uniós csúcstalálkozón részt vevő tagállami vezetők tagjelölt státuszt adtak Georgiának.

Közölte továbbá, hogy az Európai Unió tárgyalásokat kezd Bosznia-Hercegovinával, amint az ország eléri a tagsághoz szükséges kritériumok teljesítésének szükséges szintjét.

Tájékoztatása szerint a tagországok állami-, illetve kormányfői felkérték az Európai Bizottságot, hogy márciusig készítsen jelentést arról, hogy miként értékeli Bosznia-Hercegovina kritériumoknak való megfelelését a döntés meghozatala érdekében.

„A döntés a remény egyértelmű jele Ukrajna népe és az európai kontinens számára”

– tette hozzá. Charles Michel az Európai Tanács épületében rövid nyilatkozatot adott uniós újságíróknak, amelyben történelmi pillanatnak nevezte a döntést – ami szavai szerint – az Európai Unió hitelességét és erejét mutatja.

„A döntés megszületett, megkezdjük a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával”

– fogalmazott. Hangsúlyozta továbbá, a döntés rendkívül erős politikai üzenetet hordoz az unió támogatásáról, és megmutatja az ukrajnaiaknak, hogy az Európai Unió az oldalukon áll.

A tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanács elnöke továbbá közölte, a csúcsértekezlet most a hosszútávú uniós költségvetés felülvizsgálatának vitájával folytatódik, amelynek hangsúlyos pontja lesz az Ukrajnának négyéves időtartamra szánt 50 milliárd eurós támogatás. Michel reményét fejezte ki, hogy a tagállamok egyhangúlag támogatják majd az Ukrajna pénzügyi támogatásáról szóló döntést.

Korábban írtuk