Bármilyen hihetetlen, a szimbólum katolikus indíttatású. A dolog azért érdekes, mert az Európai Unió készülő alkotmányából épp most akarják kihagyni Európa kultúrájának lényegét, a keresztény értékeket őrző és vigyázó egyházak és vallási közösségek érdekeit. Igaz, az Európai Unió elsősorban politikai és gazdasági együttműködésre szerveződött, így a kultúra és benne a vallás szerepe háttérbe szorult. Pedig nem érdemes szűkkeblűnek lenni, mert hosszú távon csak olyan értékeket képviselő államok szövetsége maradhat meg és működhet olajozottan, amely értékeket éppen a kereszténység képviselt és képvisel; ez elengedhetetlen az európai önazonosság kialakulásához is.

Igaz, az európai politikai elit nemcsak keresztényekből áll, de azt nekik is el kell ismerni, hogy Európa a keresztény valláson szerveződött. Ennek a deklarálása éppen az Európai Unió kvintesszenciáját jelentené, azt a több mint kétezer éves erkölcsiséget, amire építeni lehet a közös európai házat.

A hazánkban indított akció a csatlakozásról és az unióról egy szóval sem említette eddig azt, hogy miként érinti az integrálódás az egyházak jogait. Vallásukat gyakorló embereknek ez kardinális kérdés. Nagy európai politikusok mindig a keresztény Európát tartották megvalósítandó célnak, gondoljunk Adenauerre, Schumannra vagy éppen Antall Józsefre, akinek szállóigévé lett mondása nagyon is igaz: „Európában az ateista is keresztény”. Halálos ágyán is azt hagyta örökül: „Keresztény Magyarországot akartam”.

Amennyiben az európai integráció politikusai valóban nem akarják beépíteni értékrendjükbe a keresztény értékeket, akkor nincs mit keresnünk közöttük, hiszen úgysem lesz tartós a szövetség; éppen a „kötőanyagot” hagyják ki. Ezért minden keresztény politikusnak kötelessége és felelőssége, hogy az európai uniós alkotmány megfelelő garanciát tartalmazzon az egyházakra és intézményeire nézve.

Visszatérve az EU zászlójához, a tizenkét csillag Szűz Mária koronájáról való. Bizonyára többen láttak már olyan Mária-szobrot vagy festményt, amelyen tizenkét csillagból álló korona veszi körül az Istenanya fejét. A csillagok száma sok mindenre utalhat, hiszen a 12-es szám több helyütt szerepel a Bibliában és az ókori számmisztikában. Például az egyiptomiak vallása szerint 12 kapu vezet a túlvilágra, Jézus tanítványai tizenketten voltak, de a Jelenések Könyvének 12. fejezetében is ezt olvassuk: „Az égen nagy jel tűnt fel: egy asszony, öltözete a Nap, lába alatt a Hold, fején tizenkét csillagból álló korona”. A Központi Statisztikai Hivatal által a napokban közzétett csatlakozási propagandakiadványban ez így olvasható: „a 12 csillag egy kör mentén elhelyezve a tökéletességet, teljességet és egységet szimbolizálja…”

Ezért hazánknak, mint Mária országának kiváltképp támogatni kell egy olyan alkotmány megszületését, amely tartalmazza az egyházakra vonatkozó passzusokat is. Mert ahogy az alapítók egyike, Robert Schumann írta: „A demokrácia vagy keresztény lesz, vagy nem is lesz”.