Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének az LMBTQI-közösségek jogaival foglalkozó munkacsoportja főelőadója közleményében hangsúlyozta, az egyenlőséget, a szólásszabadságot és a gyülekezési szabadságot tiszteletben kell tartani a szexuális kisebbségek esetében is.

Hirdetés

„A szerb hatóságok gyakran hangoztatják, hogy támogatják az egyenlőséget. Ez mindig üdvözlendő, de a szavak nem elegendőek. Az egyenlőséget csak úgy lehet elérni, ha aktívan dolgozunk az előmozdításán és megvalósításán” – fogalmazott.

Szavai szerint Szerbia nagy előrelépést tett azóta, hogy korábban biztonsági követelményeket ürügyként használta a Pride-rendezvények betiltására. Az Europride idei megtartása fontos mérföldkövet jelent ezen az úton – mondta. A legmagasabb szintű politikai beavatkozás, és a demokratikus intézményekre gyakorolt nyomás annak érdekében, hogy a nemzetbiztonsággal kapcsolatos állítólagos aggodalmakat részesítsék előnyben a társadalmi egyenlőség aktív előmozdításával szemben, komoly visszalépést jelentene mind a demokrácia, mind az emberi jogok számára Szerbiában – húzta alá.

A főelőadó kijelentette: a szexuális kisebbségekhez tartozók még mindig túl gyakran érzik úgy, hogy rejtegetnivalójuk van. A meleg büszkeséget hirdető Pride-rendezvények az „erő és a szolidaritás létfontosságú forrásai”, és döntő láthatóságot biztosítanak az LMBTI-közösségek egyenjogúságáért folytatott küzdelemben. Amint azt az Európa Tanács felügyelete alatt működő Emberi Jogok Európai Bírósága többször is világossá tette, és az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése januárban ismét hangsúlyozta: „a Pride nem probléma: betiltása igen” – emelte ki.

Korábban írtuk

Az Európa Tanács minden tagországa illetékes hatóságainak aktívan támogatniuk kell az ilyen rendezvényeket, és lehetővé kell tenniük a biztonságos lebonyolításukat – tette hozzá Lacroix.

Aleksandar Vucic szerb elnök az Europride lemondását, illetve elhalasztását jelentette be a múlt szombaton. Az ország vezetése a nehéz politikai és gazdasági helyzet, valamint a Koszovóval fennálló vita miatt halasztaná el a rendezvényt. A szervezők azért választották az idei Europride helyszínéül Belgrádot, mert a szerb fővárosban évek óta nem történt incidens a melegfelvonuláson. Az utóbbi években hét melegfelvonulást rendeztek Belgrádban. Tavaly Koppenhága adott otthont a rendezvénynek.