A Strasbourgban kiadott közleményt Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkára, Rik Daems, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke, valamint – az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága német elnökségének nevében – Michael Roth, Németország külügyi államminisztere írta alá .

Hirdetés

A közlemény szerint az Európa Tanács rendkívül aggasztónak tarja a Navalnij perének idején lezajlott tiltakozásokon részt vevőkkel, köztük újságírókkal szemben alkalmazott erőszakot és letartóztatásokat. Mint emlékeztettek, a gyülekezés szabadsága, a véleménynyilvánítás szabadsága, a szabadsághoz és a biztonsághoz való jog, valamint a tisztességes eljáráshoz való jog az emberi jogok európai egyezménye által garantált alapvető jogok, amelyeket – mint kiemelték – szigorúan tiszteletben kell tartani.

„Felszólítjuk az orosz hatóságokat, hogy teljes körűen vizsgálják ki a békés tüntetők és az újságírók ellen elkövetett visszaéléseket, és állítsák bíróság elé a felelősöket annak érdekében, hogy teljesítsék Oroszország mint az Európa Tanács egyik tagállamának emberi jogi kötelezettségeit” – fogalmaztak.

Az orosz rendőrség 1408 embert vett őrizetbe Alekszej Navalnij perének keddi tárgyalása idején és az ítélet kihirdetését követően tartott tüntetések alatt. Moszkvában 1145, Szentpéterváron pedig 246 embert vettek őrizetbe. A rendőrség a fellépés során az ellenzéki média helyszíni jelentései és a részvevők felvételei szerint gyakran erőt és kényszerítő eszközöket – gumibotot és elektromos sokkolót – alkalmazott.

Korábban írtuk

Az illetékes moszkvai bíróság kedden letöltendőre változtatta a Navalnijra az úgynevezett Yves Rocher-ügyben korábban kiszabott három és fél éves, felfüggesztett szabadságvesztést, a büntetés feltételeinek szisztematikus megszegése miatt.