Milánóban találkozik kora este Orbán Viktor és az olasz belügyminiszter, az egyeztetés fő témája a migráció lesz. A kormányszóvivő szerint az olasz és a magyar vezetés is úgy látja, hogy a migráció zsákutca: Európa határait meg kell védeni, az illegális migrációval szemben pedig fel kell lépni.

Fotó: shutterstock.com, archív

Fotó: ShutterStock

Vasárnap este az utolsó illegális bevándorló is elhagyhatta az olasz parti őrség hajójának, a Dicottinak a fedélzetét. A migránsok addigra már több mint egy hete várakoztak, mert jó ideig csak a kiskorúakat és a betegeket engedték leszállni. Matteo Salvini olasz belügyminiszter ugyanis kijelentette, hogy a tengeren felvett migránsok kizárólag akkor hagyhatják el a hajót, ha az uniós tagállamok hajlandóak befogadni őket.

Olaszországban egyre súlyosabb gondot okoz az illegális bevándorlás. Az országban már több mint ötmillió bevándorló él, ebből 700 ezer csak az elmúlt három évben érkezett. Az olasz kormány ezért most minden erejével azon van, hogy a továbbiakban egyetlen egy illegális migráns se érkezhessen.

Hasonló Európa a végső cél

Az olasz belügyminiszter egy lapinterjúban nemrég arról beszélt, hogy szerinte az olaszok már túl régóta túszai a migránsoknak, ezért szükség van a szabályok megváltoztatására. Indoklása szerint éppen emiatt találkozik a magyar miniszterelnökkel. Egy másik interjúban pedig azt is kijelentette: Orbán Viktor olyan Európát akar, amely ellenőrzi és védi külső határait. „Ez a mi végső célunk is” – jelentette ki.

Szakértők szerint Orbán Viktor és Matteo Salvini találkozója egy hosszabb távú együttműködés első lépése lehet, migráció tekintetében pedig egy erős magyar-olasz szövetség jöhet létre az unión belül. Pócza István, a Századvég elemzője ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: Olaszország nem csak a migráció kérdésében, hanem a gazdaságban „is próbál azon a járt úton járni, amit Magyarország Orbán Viktor vezetésével végigjárt azt elmúlt időszakban.

A kormányszóvivő a találkozó kapcsán arról beszélt: az európai identitás és az emberek biztonsága lesz a milánói tárgyalás legfontosabb kérdése. „Két (…) hasonló irányban gondolkodó, hasonló politikai felfogású vezető találkozójáról van szó” – fogalmazott, hozzátéve: a magyar és az olasz bevándorláspolitika nagyon hasonló, mert mindkettő Európa megvédésére törekszik.

A kormányszóvivő beszélt arról is: a magyar és az olasz fél között egyetértés van abban, hogy a jogosulatlanul érkezőket és itt tartózkodókat vissza kell küldeni, és abban is, hogy a bevándorlás támogatása zsákutca, az illegális migrációval szemben pedig fel kell lépni.