Fotó: MTI/EPA/Ahmed Dzsalil
Az egyik áldozatot temetik Bagdadban 2024. január 4-én, miután amerikai dróntámadás érte az iraki síita Népi Mozgósítási Erõkhöz tartozó Harakat an-Nudzsaba milícia fõhadiszállását
Hirdetés

Mohamed Sia al-Szudani hozzátette, hogy „a koalíció szükségességét már semmi sem igazolja”, egyúttal a hivatala által kiadott közleményben hangsúlyozta, hogy egy kétoldalú bizottságnak kellene kidolgoznia a koalíciós erők távozásának részleteit.

A bejelentésre azután került sor, hogy csütörtökön amerikai dróntámadás érte az iráni támogatású an-Nudzsaba fegyveres csoport iraki főhadiszállását Bagdadban; a támadásban a szervezet egyik parancsnoka és egy milicistája is életét vesztette. Az Egyesült Államok szerint a támadás jogos önvédelemből történt, az iraki kormány azonban az antidzsihadista koalíció agressziójaként értékelte a támadást.

Irakban és Szíriában 2014 óta állomásoznak a többek között francia és spanyol részvétellel létrejött nemzetközi antidzsihadista koalíció erői, valamint az Egyesült Államok mintegy 2500 katonája abból a célból, hogy segítsék a helyi erőket az Iszlám Állam és más terrorszervezetek elleni küzdelemben.

Korábban írtuk