A svéd szociáldemokratáknak a vasárnapi parlamenti választás előtt néhány nappal vissza kellett léptetniük egyik képviselőjelöltjüket, miután az kijelentette, hogy az iszlám törvény fontosabb, mint a svéd törvény.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A jelölt, aki a Dél-Svédországban található, karlshamni körzetben indult volna, állítólag több nagy port felkavaró, az iszlámmal kapcsolatos kijelentést is tett.

„Olyasmiket mondott, hogy az iszlám törvények fontosabbak a svéd törvényeknél” – nyilatkozta a szociáldemokraták karlshamni szervezetének vezetője, Per-Ola Matsson. Ez állítólag egy, az arcfátyol viselésével kapcsolatos vitában hangzott el.

A svéd közszolgálati rádiónak az esettel kapcsolatos beszámolójában titokzatosan csupán „a férfiként” megnevezett jelölt állítólag arról is beszélt, hogy szigorítani kell az arra vonatkozó szabályokat, mikor avatkozhatnak be az állami szervek egy ellátásra szoruló, beteg gyermek esetében. 

„Azt mondani egy választási kampányban, hogy ne óvjuk a gyermekeket, vagy hogy az arab nőknek arcfátylat kéne viselniük, nincs összhangban az egyelőséggel kapcsolatos szociáldemokrata értékekkel. Ez számunkra elfogadhatatlan” – mondta Matsson.

„A férfi” évek óta tagja a szociáldemokrata párt karlshamni szervezetének, vasárnap városi és megyei önkormányzati jelöltként is megmérettette volna magát. Nevét már nem lehet az elkészült szavazólapokról eltávolítani, de jelölését pártja visszavonta. „A férfi” az üggyel kapcsolatban tagad, és csak annyit mondott: „A nővérem nem visel arcfátylat, és soha nem mondtam olyasmit, amivel vádolnak. A szociáldemokratáknak alaposabban ki kellett volna vizsgálniuk az ügyet”.

Matsson ezzel szemben azt állítja, hogy bár „a férfi” kijelentéseinek egy részét arab nyelven tette, két fordító segítségével meggyőződtek róla, hogy azok valóban elhangoztak.