A Geo Barents nevű hajóról van szó, amely február 17-én érkezett az adriai kikötővárosba negyvennyolc fővel a fedélzetén.

Hirdetés

A kikötőkapitányság azért szabta ki a büntetést, mivel a hajó – a hatóság szerint – nem szolgáltatott elegendő információt a tengeri műveletről, amelynek során fedélzetre vette a migránsokat.

Az MSF közleményben hangoztatta, hogy jogi úton akar fellebbezni, mivel „elfogadhatatlan az emberi életek mentésének büntetése”.

A hatósági rendelkezés értelmében a Geo Barentsnek tízezer eurót, vagyis több mint 3,5 millió forintot kell bírságként fizetnie, és húsz napig úgynevezett közigazgatási lefoglalás alá kerül, ami azt jelenti, hogy nem hagyhatja el a neki kijelölt kikötői területet.

Korábban írtuk

A római kormány év elején jelentette be a migránsokkal érkező civilhajókra vonatkozó rendelkezések szigorítását. A Matteo Piantedosi belügyminiszter nevével fémjelzett törvény csütörtökön lépett hatályba a legutolsó parlamenti szavazást követően.

Az új előírások szerint az olasz hatóságok csak abban az esetben jelölnek ki kikötőt a civil szervezetek hajóinak, ha azok kérelmüket az első csoport fedélzetre vétele után jelzik. Nem fogadják tehát a napokon át a tengeren várakozó, és egymás után több csoportot „begyűjtő” hajókat, mivel Róma szerint ebben az esetben nem mentési műveletről van szó.

A hajó kapitányának és legénységének feladata felmérni, hogy a bevándorlók közül hányan akarnak élni a nemzetközi menedékkérelem lehetőségével.

A belügyminisztérium a korábbi gyakorlatot módosítva már január elsejétől nem automatikusan a dél-olaszországi partokon fogadja a civilhajókat, hanem távolabbi kikötők felé irányítja őket. Utóbbi a civilek tiltakozását váltotta ki, mivel az intézkedés meghosszabbítja a hajózási időt.

A hatóságok tízezertől ötvenezer euróig terjedő bírságot vethetnek ki a civilhajókra, valamit lefoglalhatják őket akár két hónapig terjedő időszakra. A jogi felelőség a hajó kapitányát, tulajdonosát, valamint a hajót működtető szervezetet is terheli a rendelkezés értelmében.

Péntek éjjel várják az Aita Mari hajó érkezését a szintén adriai Ortona kikötőjébe. A Salvamento Marítimo Humanitario spanyol szervezet negyven főt szállít.

Tavaly több mint százezren érkeztek Olaszországba. Év eleje óta több mint 14 ezer bevándorló érkezett, szemben a tavalyi ugyanezen időszakban mért 5300-zal.