Fotó: YouTube (képernyőfotó)
Hirdetés

„Arra kértem az iskolákat, hogy a klímaváltozás elleni globális mozgósításban részt vevő diákok hiányzását igazoltnak vegyék” – írta Lorenzo Fioramonti Facebook-oldalán.

Nézete szerint a klímatüntetések „létfontosságúak a diákok jövője szempontjából, amelyet fenyeget a környezet pusztulása és a fenntarthatatlan gazdasági fejlődési modell”.

Olaszországban szeptember 27-re is tüntetést hirdettek a diákok több más országhoz – köztük Hollandia, Kanada, Spanyolország és Portugália – hasonlóan. Egy héttel korábban, szeptember 20-án világszerte mintegy 20 millió fiatal tüntetett a globális felmelegedés elleni aktív fellépést sürgetve.

Fioramonti, aki a Pretoriai Egyetem közgazdászprofesszora volt, számos könyvet írt, amelyben azzal érvelt, a hogy a bruttó hazai terméket, a GDP-t nem használják többé az országok gazdasági sikerességének fokmérőjeként. A miniszter, aki a környezetvédelmet is zászlajára tűző az Öt Csillag Mozgalom tagja, javasolta új adók kivetését a repülőjegyekre a gázkibocsátás csökkentése és az oktatás finanszírozásának növelése érdekében.