„Ma éjjel az Oroszországi Föderáció fegyveres erői tengeri, illetve légi indítású precíziós fegyverekkel csoportos csapást hajtottak végre az ukrán hadsereg hadiipari létesítményeire, üzemanyag-infrastruktúrájára, illetve hadianyagraktáraira Odessza városának térségében, valamint az ukrán légierő Kirovohrad megyében lévő kanatovei légitámaszpontjára” – ismertette Konasenkov. Mint mondta, a kijelölt célpontokat megsemmisítették.

Hirdetés

Közölte azt is, hogy az orosz csapatok egy kilométert tudtak előretörni egy nagyjából két kilométer széles frontszakaszon Kupjanszk irányába, és elfoglalták a Harkiv megyében található Molcsanovo vasútállomást.

Konasenkov szerint az ukrán hadsereg 730 katonát vesztett egy nap alatt, közülük 340-en a Donyeck régióban dúló harcokban estek el. A tábornok felhívta a figyelmet arra, Donyeck térségében 25 támadást hárítottak el az utóbbi egy nap során.

Közölte azt is, hogy az orosz légierő lelőtt egy ukrán Szu-25-ös típusú csatarepülőgépet a donyecki Razdolnoje település határában. Hozzátette, hogy a légvédelem pedig lelőtt egy ukrán Mi-8-as katonai helikoptert, öt HIMARS-rakétát, valamint 18 ellenséges drónt.

Korábban írtuk

A tábornok említést tett arról is, hogy egyéb megsemmisített harcjárművek és tüzérségi eszközök mellett egy német gyártmányú Panzerhaubitze 2000 önjáró löveget is kilőttek.

Az orosz védelmi tárca a nap folyamán bejelentette, hogy nemzetközi gabonamegállapodás felfüggesztése miatt a Fekete-tenger északnyugati és délkeleti hajózási útvonalai ideiglenesen veszélyesnek tekintendők. A minisztérium szerint a biztonsági garanciák visszavonására vonatkozó figyelmeztetéseket a bevett eljárások szerint kiadták a hajózók számára.

Oroszország moszkvai idő szerint július 20. éjféltől a fekete-tengeri ukrán kikötőkbe tartó minden hajót potenciálisan hadianyag-szállító járműnek fog tekinteni – áll a közleményben. A minisztérium hangsúlyozta azt is, hogy az ukrajnai konfliktusban Kijev oldalán részt vevő országoknak fogják tekinteni azokat az államokat, amelyek zászlaja alatt ezek a hajók közlekednek.