Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda
Idős asszonynak segítenek a Kijev közelében lévő Irpinyből menekülő emberek, miután átjutottak egy orosz légicsapásban lerombolt híd alatt kialakított átkelőn az Irpiny folyón
Hirdetés

A tárca közlése szerint a folyosókat, amelyeket Kijev mellett Harkiv, Mariupol és Szumi városoknál nyitnak meg, Emmanuel Macron francia elnök személyes kérésére, az ezekben a városokban kialakult helyzetre való tekintettel alakítják ki.

Az ukrajnai humanitárius segítségnyújtásért felelős tárcaközi koordinációs központ közölte: az orosz fél értesítette az ENSZ, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a Nemzetközi Vöröskereszt illetékes szerveit is az ukrajnai humanitárius folyosók megnyitásáról.

A tájékoztatás szerint az evakuálás ellenőrzését biztosítani fogják, egyebek között orosz drónok segítségével.

Korábban írtuk

Macron cáfolja, hogy humanitárius folyosók megnyitását kérte

A francia elnöki hivatal tagadta hétfőn, hogy Emmanuel Macron államfő humanitárius folyosók megnyitását kérte Vlagyimir Putyin orosz államfőtől az ukrán városoknál. „Az elnök a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartását, a civil lakosság védelmét és a segítség eljuttatását kérte, ahogy azt minden alkalommal megteszi” – jelezte az Elysée-palota. „A nemzetközi jog tiszteletben tartása a bombázások és az offenzíva leállítását jelenti. Azaz, mi nem kértünk folyosókat Oroszország irányába” – tette hozzá a francia elnöki forrás.