„Ma éjjel az Oroszországi Föderáció fegyveres erői tengeri, illetve légi indítású – nagy hatótávolságú – precíziós fegyverekkel csoportos légicsapást mértek olyan létesítményekre, ahol terrorcselekményeket készítettek elő az Oroszországi Föderáció ellen vízi drónok segítségével, illetve olyan helyszínekre mértek csapást Odessza térségében, ahol ezeket gyártják. A megsemmisített objektumokban külföldi zsoldosok is voltak. A kijelölt célpontok mindegyikét elpusztították” – ismertette Konasenkov.

Hirdetés

Konasenkov arról is szót ejtett, hogy az elmúlt egy napban az ukrán haderő négy irányban – Donyeck, Krasznolimanszk, Zaporizzsja és Dél-Donyeck felé – próbált sikertelenül áttörni.

Konasenkov szerint az ukrán hadsereg 750 katonát vesztett egy nap alatt, közülük 370-en a Donyeck régióban dúló harcokban estek el. Hangsúlyozta, hogy csak Donyeck térségében 14 támadást vertek vissza az orosz csapatok.

Közölte azt is, hogy az ukrán 47. és 66. gépesített dandár, valamint az ukrán 95. ejtőernyős rohamdandár irányítási pontjait semmissítették meg Zaporizzsja, Luhanszk, illetve Donyeck térségében. Hozzátette, hogy Zaporizzsjában csapást mértek az ukrán 33. gépesített dandár üzemanyagraktárára.

Korábban írtuk

A tábornok beszámolt arról is, hogy az orosz légvédelem lelőtt egy ukrán Szu-25-ös típusú csatarepülőgépet, egy Storm Shadow manőverező robotrepülőgépet, egy HIMARS-rakétát, valamint 28 ellenséges drónt. Konasenkov egyéb megsemmisített harceszközök mellett említést tett arról, hogy a zaporizzsjai és dél-donyecki harcokban az orosz erők kilőtték az ukrán hadsereg hét darab német gyártmányú Leopard harckocsiját és tíz amerikai gyártmányú Bradley gyalogsági harcjárművét.

Az orosz védelmi minisztérium szerint nagy valószínűséggel az ukrán légvédelem egyik rakétája okozhatta a károkat az odesszai Krisztus színeváltozása székesegyházban. „Figyelembe véve a helyi lakosok Krisztus színeváltozása székesegyházban készített felvételeit, a károk nagy valószínűséggel egy ukrán irányított légvédelmi rakéta lezuhanása következtében keletkeztek a légvédelmi rendszerek kezelőinek hozzá nem értése miatt, melyeket az ukrán hadsereg szándékosan települések lakónegyedeiben telepít” – olvasható a tárca közleményében. A minisztérium szerint hamis Kijev azon állítása, hogy az orosz erők precíziós csapást mértek volna a székesegyházra.