A katonai vezető kiemelte, hogy heves csaták folynak a térségben, egyes állások többször is „gazdát cserélnek”. „Az ellenség célja, hogy áttörje csapataink védelmét, és közvetlenül benyomuljon Kupjanszkba” – tette hozzá. Szavai szerint ezzel egy időben az orosz erők Novoszelivszke környékén offenzívával megkísérelték oldalba támadni az ukrán csapatokat és bekeríteni őket, de nem jártak sikerrel.

Hirdetés

„Katonáink bátran tartják az arcvonalat, visszaverve az ellenség minden előre nyomulási kísérletét” – hangsúlyozta a parancsnok. Szirszkij azt is elmondta, hogy kedden látogatást tett a térségben, és a csapatparancsnokokkal együtt megvitatta a válaszlépések lehetőségeit az oroszok támadásaira.

„Ennek eredményeként minden szükséges döntést meghoztunk annak érdekében, hogy garantáljuk az ellenség visszaszorítását” – fogalmazott. Hozzátette, hogy elsősorban az ukrán alakulatok további megerősítéséről ejtettek szót, minden szükséges erővel, eszközzel és lőszerrel.

Volodimir Zelenszkij elnök szerdán újabb haditanácsülést hívott össze, amelyet ezúttal szűkebb körben tartottak meg. Ezen az államfő tájékoztatása szerint egyetlen témára, az ukrán offenzívára összpontosítottak. Elemezték a kialakult helyzetet, az orosz műveleteket és megtervezték a jövőbeli lépéseket, valamint az ukrán csapatok minden szükséges eszközzel való ellátását.

Az Ukrajinszka Pravda helyi kormányzói hivatalok közléseiből készített szerdai összeállításában kiemelte, hogy az elmúlt nap alatt három polgári személy vesztette életét, és 22 sérült meg Ukrajna-szerte orosz támadások következtében.

Szerhij Liszak, a keleti országrészben lévő Dnyipropetrovszk megye kormányzója a Facebookon közzétette, hogy kedd estétől háromszor vették tűz alá az orosz erők Nyikopol város térségét, aminek következtében egy 18 éves fiú életét vesztette, három helyi lakos pedig megsérült.

Az ukrán hadsereg stratégiai kommunikációs részlege beszámolt arról, hogy csapást mértek egy orosz parancsnoki állásra a déli Herszon megyében lévő, orosz megszállás alatti Nova Kahovkában.

Az ukrán vezérkar legfrissebb szerdai összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy 820-szal 251 620 főre emelkedett. Az ukrán erők kedden megsemmisítettek egyebek mellett nyolc harckocsit, 17 tüzérségi rendszert és 17 drónt, szerda reggel pedig a vezérkar közlése szerint lelőttek egy orosz katonai helikoptert.

Korábban írtuk