Az osztrák politikai elit elemi érdeke, hogy zavartalanul, korrekt módon megismételjék az ausztriai államfőválasztás második fordulóját – hangoztatta a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója az M1 aktuális csatorna műsorában.

Fotó: ShutterStock.com



Tamási Anna azt mondta, hogy ehhez először nagy konszenzussal elfogadott szabályozást kell alkotni.
    
A szakértő arról is beszélt, hogy a várhatóan december 4-én tartandó megismételt második forduló eredményét a következő hónap eseményei határozzák majd meg, elsősorban a menekültkérdés alakulása.
    
Az osztrák belügyminiszter hétfőn jelentette be hivatalosan, hogy elhalasztják az államfőválasztás megismétlendő második fordulóját. Indoklása szerint „technikai hiba”, vagyis számos hibás szavazócédula miatt „nem lehetséges a szavazás jogszerű és kifogástalan lebonyolítása”.
    
A voksolást azért kell megismételni, mert az alkotmánybíróság az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) indítványa alapján megsemmisítette a májusi második forduló eredményét. Akkor szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt alig több mint 31 ezer szavazattal megelőzte Norbert Hofert, az FPÖ jelöltjét.

(Forrás: MTI, fotóillusztráció: ShutterStock)