– A modellváltással érintett felsőoktatási intézmények érintettsége az Erasmusban való részvétel kapcsán rendeződhet – állapította meg elemzésében Petri Bernadett, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) kutatója.

Hirdetés

Mint írta, az Európai Bizottság technikai értelemben lehetővé teheti a pályázatokban való részvételt, az új támogatási szerződések megkötéséig pedig bőven megoldódhat a jogállamisági vita Magyarország és az uniós intézmények között. Ha mégsem így történne, a magyar kormány a pályázati összegnek megfelelő pénzügyi vállalással lehetővé teheti az Erasmus-projektek megvalósulását.

– Az Erasmus azonban nemcsak egy uniós program, hanem egy jelkép, amelyet a résztvevők az európai egységgel azonosítanak. Félő, hogy az Erasmus-programban való részvételt korlátozó intézkedésekkel az uniós intézmények éppen azt a közbizalmat teszik most kockára, amelynek védelmére hivatkozva a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárásokat napirenden tartják

– tette hozzá a kutató. Emlékeztetett, három évvel ezelőtt, amikor az Európai Bizottság az új programot tárgyalta, azt a legfőbb szakpolitikai célkitűzést fogalmazta meg, hogy az Erasmus-program a kiszámíthatóságot, az európai egységet és a jogbiztonságot szolgálja, ezen felül pedig mindenben meg kell felelnie a szociális jogok európai pillére által rögzített elveknek: mindenkinek joga van a minőségi, inkluzív oktatáshoz és egész életen át tartó tanuláshoz, s ezen a téren pedig senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetés.

Az elemzésben ezen felül emlékeztetett, három évvel ezelőtt a Brexit kapcsán külön jogszabályt fogadott el a tanács, hogy amennyiben az Egyesült Királyság megállapodás nélkül távozik az Európai Unióból, az Erasmus kapcsán akkor se érhesse kár a mobilitási programban résztvevőket. Az elemzés kitér az Európai Bizottság korábbi és jelenlegi elnökének Erasmussal kapcsolatos nyilatkozatára is:

„Minden euró, amit az Erasmus-programba fektetünk, egy fiatal jövőjébe és európai elképzelésünkbe való befektetés. Nem tudok elképzelni semmi olyat, ami méltóbb lenne a befektetésünkre, mint a holnap vezetői.”

 – fogalmazott 2017-ben Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság korábbi elnöke.

„30 év után büszkén kijelenthetjük: az Erasmus uniónk történetének egyik legnagyobb egyesítő vívmánya. Az Erasmus-program minden eurócentje a legjobb célra elköltött pénz”

– jelentette ki három évvel később utódja, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke.

A Magyar Nemzet cikkét ITT olvashatják.

Korábban írtuk