Volodimir Zelenszkij először tavaly március 25-én támadt Magyarországra és Orbán Viktor miniszterelnökre. Az ukrán államfő az Európai Tanács ülésén videós bejelentkezésben beszélt az uniós tagállamok vezetőihez, és külön kitért hazánkra. Zelenszkij a budapesti Duna-parton lévő holokauszt-emlékhelyre, a cipőkre utalva a zsidóság elleni második világháborús népirtáshoz hasonlította az ukrajnai Mariupolban történteket, ahol szerinte az oroszok követtek el tömeggyilkosságot.

Hirdetés

Az ukrán elnök provokatív, nyegle stílusban tegeződve fordult Orbán Viktorhoz, és követelte, hogy Magyarország azonnal döntsön, engedje át a fegyverszállítmányokat és támogassa az Oroszország elleni uniós szankciókat.

Néhány nappal később, tavaly március 29-én a dán parlament ülésén jelentkezett be videón Zelenszkij, és a beszédében ismét élesen bírálta hazánkat: „Nem lehetnek orosz csápok Európában, amelyek belülről feszítik az uniót, és még most is segíteni próbálják Oroszországot, hogy a lehető legtöbb pénzt keresse. Mindenki pontosan tudja, az EU-ban ki áll szemben az emberiességgel és a józan ésszel, ki az, aki semmit sem tesz Ukrajna békéjéért. Ennek véget kell vetni, Európa pedig nem hallgathatja tovább Budapest kifogásait.„

Nem kellett sokat várni az ukrán elnök következő, Magyarország elleni kirohanására, és az időzítés sem lehetett véletlen, hiszen éppen az országgyűlési választások előtti napon, április 2-án tették közzé azt a videóüzenetet, amiben Zelenszkij azzal vádolta Orbán Viktort, hogy nyíltan támogatja Vlagyimir Putyint.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Magyar Nemzet honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk