Fotó: twitter.com
Hirdetés

Mindent elárulnak az Európai Unió vezetőinek gondolkodásmódjáról azok a nyilatkozatok és magyarázkodások, amikkel az elmúlt hónapokban indokolni próbálták az elhibázott szankciós politikájukat. A sajátos logikával, olykor teljesen életidegen érvekkel zajló kommunikációs hadjáratban élen jár Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő.

A spanyol szocialista politikus szeptember közepén a diétához hasonlította az Oroszország elleni szankciókat. Szó szerint úgy fogalmazott: „A korlátozásoknak akkor is érvényben kell maradniuk, ha nincs azonnali hatásuk Moszkvára. (…) Az EU-nak nem szabad feloldania az Oroszországgal szemben az ukrajnai konfliktus miatt bevezetett szankciókat, még akkor sem, ha azok azonnali hatást nem fejtenek ki, mert diétaként működnek. Olyan ez, mintha fogyókúráznál, és ideges lennél, amiért már pár hét után sem fogytál le kilókat és kilókat„. Majd azzal folytatta az okfejtését, hogy a szankciós „diétának” érvényben kell maradnia, különben „a már leadott kilogrammokat nagyon könnyen újra fel lehet hízni„.

Borrell logikájával az a probléma, hogy ez a bizonyos „diéta” eddig nem a célországot, azaz Oroszországot „fogyasztotta„, ők inkább még „híztak” is egy keveset, ellenben az európai országok már jó ideje érzik a hatását: soha nem látott mértékű az infláció, egekben az energia- és élelmiszerárak, valamint vállalkozások tízezreinek működése került veszélybe.

A további részletekről IDE KATTINTVA az Origón olvashatnak.

Korábban írtuk