Valdis Dombrovskis az uniós tanács ülését követő sajtótájékoztatón közölte, a tagállami tervek jóváhagyását az tette lehetővé, hogy azok módosításai a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiaellátást célzó REPowerEU-fejezettel egészültek ki. Ez hozzájárul az országok tiszta energiára való átállásának felgyorsításához, energiaellátásuk diverzifikálásához és energiahatékonyságuk javításához – emelte ki.

Hirdetés

Az uniós bizottság elemzése szerint az érintett tagállamok által javasolt módosítások nem befolyásolják negatívan a helyreállítási terveik jelentőségét, eredményességét és célkitűzéseit – tette hozzá.

„Az egymást követő sokkhatásokkal szembeni ellenálló képessége ellenére az EU gazdasága régóta fennálló strukturális kihívásokkal is küzd. Ez még fontosabbá teszi, hogy a tagállamok végrehajtsák a nemzeti helyreállítási terveikben meghatározott reformokat és beruházásokat” – fogalmazott az uniós biztos.

Az uniós tanács közleménye Magyarországgal kapcsolatban azt írta: a magyar kormány augusztus 31-én nyújtotta be módosított helyreállítási tervét, amely egy új, főként a zöld átállást segítő REPowerEU fejezetet tartalmaz.

Korábban írtuk

„A módosított terv jelentős hangsúlyt fektet a zöld átállásra, a rendelkezésre álló források 67,1 százalékát fordítja a klímacélokat támogató intézkedésekre, szemben az eredeti terv 48,1 százalékával” – fogalmaztak.

A magyar tervnek fontos társadalmi dimenziója van, a források 29,1 százalékát Magyarország digitális ambícióinak megvalósítására fordítja – írták.

A Magyarország rendelkezésére álló teljes pénzügyi hozzájárulás 10,4 milliárd euró, amelyből 6,5 milliárd euró támogatás és 3,9 milliárd euró hitel lesz – tájékoztattak.

Valdis Dombrovskis a sajtótájékoztatón kiemelte, a magyar terv elfogadását az Európai Bizottság pozitív értékelése tette lehetővé. Az értékelés a helyreállítási alapra vonatkozó szigorú szabályok alapján történt, a magyar terv elemei megfeleltek a szabályozás előírásainak.