Hirdetés

A tárca közleménye szerint a „helyi jellegű terrorelhárító művelet” célja „az alkotmányos rend helyreállítása” a térségben.

Bakui tájékoztatás szerint először az örmény erők támadtak az azeri állásokra, és több katonát megsebesítettek.

A művelet néhány órával azután kezdődött, hogy négy katona és két polgári személy örmény diverzáns akcióval elhelyezett aknák miatt életét vesztette Hegyi-Karabahban. A közlemény szerint Baku tájékoztatta Oroszországot és Törökországot a hadműveletről.

Baku szerint a hadművelet célja az örmény katonai erők kivonásának elérése a térségből, amit a 2020. őszi háború után aláírt tűzszüneti megállapodás is előirányoz.

Az azeri védelmi minisztérium szerint kizárólag katonai célpontokat támadnak.

Az örmény külügyminisztérium az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását kérte, és felszólította a karabahi orosz békefenntartókat, hogy állítsák le az azeri műveleteket a térségben. Az örmény védelmi minisztérium közölte, hogy nincs katonai személyzete, sem felszerelése Hegyi-Karabahban.

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök az Interfax orosz hírügynökség szerint kijelentette, hogy az azeri erők lakónegyedeket próbálnak meg elfoglalni. Hozzátette: azt várja, hogy az orosz békefenntartók fellépnek a helyzet stabilizálása érdekében.

Ruben Vardanján volt hegyi-karabahi államminiszter Telegram-csatornáján azt írta, hogy intenzív tüzérségi tűz alatt áll a térség. „Az örmény vezetésnek el kell ismernie Artszahot (Hegyi-Karabahot), és csatlakoznia kell állampolgáraink védelméhez” – írta.

A szakadár hegyi-karabahi hatóságok kedden közölték, hogy a terület fővárosa, Sztepanakert „intenzív tűz” alatt áll, Azerbajdzsán a beékelődés körüli teljes frontvonalon rakétákkal és tüzérséggel támad. A műveletnek szerintük két halálos áldozata is van.

Korábban írtuk


A védelmi erők tartják magukat a tűzszünethez – hangsúlyozta sajtóközleményében a hegyi-karabahi védelmi minisztérium. A tűzszünet megsértésére és a két azeri katona megsebesítésére vonatkozó vád nem felel meg a tényeknek – áll a Sztepanakertben kiadott közleményben.

Hegyi-Karabahban akkor lesz béke, ha az örmény katonák elhagyják a térséget, és a szakadár helyi hatóságokat feloszlatják – közölte kedden az azeri külügyminisztérium.

Oroszország a vérontás leállítására szólította fel Örményországot és Azerbajdzsánt. Marija Zaharova külügyi szóvivő közölte, hogy Oroszország aggódik a helyzet eszkalációja miatt, és az orosz békefenntartók folytatják küldetésüket a térségben.

Azerbajdzsánnak azonnal le kell állítania a hadműveletet – üzenték az Európai Unió vezetői. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hozzátette: ez az előfeltétele annak, hogy megkezdődhessen a párbeszéd. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője elítélte a helyzet katonai eszkalációját, és sajnálkozását fejezte ki a kioltott életek miatt.

Hegyi-Karabah és kisebb környező területek a Szovjetunió felbomlása után, az 1994-ben véget ért örmény-azeri háború után az örmény szakadárok ellenőrzése alá kerültek, de a 2020-as őszi háborúban Baku jelentős területeket visszafoglalt.