Bagdad központjában, a Tahrír téren felvonulók azt skandálták, hogy „Nem a megszállásra! Nem Amerikára!”. A Muktada az-Szadr síita vezető felhívására összegyűlt tömeg „a Gázai övezet támogatására” gyűlt össze, résztvevői palesztin és iraki zászlókat lengettek, valamint a földön elhelyeztek egy hatalmas izraeli zászlót, hogy a tüntetők megtaposhassák – számolt be az AFP francia hírügynökség fotósa.

Hirdetés

„A tüntetés célja, hogy elítéljük a megszállt Palesztinában zajló eseményeket, a vérontást és a jogtiprást” – mondta Abu Kajan, a szadrista mozgalom egyik és tagja. Az iraki biztonsági erők nagy számban vonultak fel a tüntetés környékén. Az iráni fővárosban, Teheránban a tüntetők iráni, palesztin és Hezbollah-zászlókat lengettek. „Le Amerikával” és „Le Izraellel” feliratú transzparenseket tartottak a kezükben. Hasonló tüntetések zajlottak más iráni városokban is, ahol amerikai és izraeli zászlókat égettek. Irán, amelynek lakossága túlnyomórészt síita muszlim, de nem arab, pénzügyi és katonai támogatást nyújt a Hamásznak.

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet fegyveresei múlt szombaton meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, ahol több mint 1300 embert megöltek, további háromezret megsebesítettek, mintegy 150 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezetben indított izraeli műveletek halálos áldozatainak száma megközelítette az 1500-at, a sebesülteké pedig a hatezret.

Korábban írtuk