Fotó: Fotó: Shutterstock/Tverdokhlib
Hirdetés

A Black Lives Matter (BLM) mozgalom 2012-ben jött létre, amikor egy 17 éves fekete fiú ellen egy fehér, önkéntes polgárőr gyilkosságot követett el. 2016-ig a szervezet nem gyűjthetett adományokat, ugyanis csak abban az évben lett belőle alapítvány. Ekkor Delaware államban regisztráltatta magát „Black Lives Matter Global Network Foundation, Inc.” néven.

Akkor már rég a „piacon volt” a Thousand Currents nevű baloldali szervezet (1985-ben alapították, ezt a nevet 2016-ban vette fel), amely támogatói tőkét osztott tovább különböző szervezeteknek, részint pedig kezelte az ezt igénylő partnereinek az adományait. Így találta meg őket a BLM, és a Thousand Currents segítségével, az ő egyik támogatójuktól, a W.K. Kellogg Alapítványtól rögtön kapott is egy 900 ezer dolláros, hároméves támogatást, hogy felépítse a helyi BLM-szervezeteket.

Tehát ebből a pénzből indult a BLM. A W.K. Kellogg egyébként az USA hetedik legnagyobb magánalapítványa, amely 1992-ben kezdte el segíteni az afroamerikaiakat, és ma több tízmillió dolláros támogatást nyújt olyan kezdeményezésekhez, mint a National Day of Racial Healing, ami minden évben a faji megkülönböztetés okozta sebek begyógyulásának szentelt emléknap, emellett olyan film- és televíziós projektekbe is befektet, amelyek faji témájú tartalmat közvetítenek a nézőknek.

Korábban írtuk

A V4NA hírügynökség cikkében azt is kiemeli, hogy a BLM-nek juttatott adományok az elmúlt években sem apadtak el, sőt, 2019-ben a Thousand Currents 3,3 millió dollárt adományozott a BLM-nek, idén júniusban pedig további 1,8 millió dollárt. Maga a BLM egyébként azt nyilatkozta az Associated Pressnek, hogy június közepén több mint 1,1 millió egyedi adományt kapott, és minden egyes adományuk átlagosan 33 USD volt – ami azt jelenti, hogy a csoport több mint 33 millió dollárhoz jutott kevesebb mint egy hónap alatt.

Fotó: Vimeo.com/ képernyőfotó
Susan Rosenberg, a BLM adománykezelője.

A Thousand Currents kapcsán ugyanakkor a cikk megemlíti, hogy annak igazgatótanácsában alelnökként részt vesz az a Susan Rosenberg, akit korábban 58 év börtönre ítéltek. Ő az 1960-as és 1970-es évek radikálisa volt, a baloldali forradalmi militáns csoport, a Május 19 Kommunista Szervezet tagja, amely társulat szövetkezett a Weather Underground terrorcsoporttal és más radikálisokkal. Felkerült az FBI legkeresettebb személyeinek listájára is, majd 1984-ben kapták el, amikor a kocsijából New Jersey-ben több száz font (1 font nagyjából fél kilogramm) dinamitot, géppuskát és egyéb fegyvereket rakodott ki. 16 évig börtönben ült, majd 2001-ben Clinton elnök adott neki kegyelmet. Szabadulása után az Amerikai Zsidó Világszolgálat kommunikációs igazgatójaként szolgált, mielőtt a Thousand Currentshez csatlakozott volna. 2011-ben önéletrajzot írt: „Egy amerikai radikális” – címmel.

A Washingtonexaminer szerint a róla szóló cikk megjelenése után Rosenberg képét levették a Thousand Currents weboldaláról.