Bekérették hétfőn a párizsi olasz nagykövetet a francia külügyminisztériumba miután Luigi Di Maio az egyik olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője azt állította, hogy Franciaország tehet a migrációs válság elmélyüléséről – közölték francia kormányzati források a francia hírügynökséggel.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: shutterstock.com, archív

„Nathalie Loiseau Európa-ügyi miniszter kabinetfőnöke bekérette az olasz nagykövetet, Teresa Castaldót az olasz hatóságok  előző napi elfogadhatatlan megfogalmazásai miatt” – jelezte a francia diplomáciai tárca. 

Di Maio vasárnap kijelentette, hogy az EU-nak szankcionálni kellene azokat az országokat, elsőként Franciaországot, amelyek a migránsoknak a Földközi-tengeren történő tragédiájáról tehetnek és szavai szerint „Afrika elhagyására késztetik” a migránsokat.  

„Jelenleg azért indulnak el az emberek, mert egyes országok, élükön Franciaországgal, soha nem hagytak fel tucatnyi afrikai ország gyarmatosításával” – idézte az AFP az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetőjét. Di Maio, aki egyebek mellett a gazdaságfejlesztési minisztériumot is vezeti, úgy fogalmazott, hogy Franciaország „egy olyan pénzt nyomtat, a gyarmatok frankját, amellyel a saját államadósságát finanszírozza”.

„Amennyiben Franciaországnak nem lennének afrikai gyarmatai, mert így kell azokat nevezni, csak a világnak csak a 15. legjelentősebb gazdasága lenne, s annak köszönhetően áll az elsők között, amit Afrikában művel” – mondta az olasz miniszterelnök-helyettes.

Párizs és Róma között nagyon feszült a diplomáciai viszony azóta, hogy 2018 júniusában kormánykoalícióra lépett a Matteo Salvini vezette bevándorlás-ellenes Liga és az elitellenes Öt Csillag Mozgalom. A két párt vezetője a közlemúltban látványosan támogatásáról biztosította a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen fellépő sárgamellényes mozgalmat. Salvini pedig egyenesen azzal vádolta meg Emmanuel Macron államfőt, hogy a népével szemben kormányozza a hazáját.