A Kongresszus alsóházában az Egyesült Államok déli határán kialakult migrációs válsághelyzet, az illegálisan érkezők rekord száma miatt kezdeményeztek úgynevezett impeachment eljárást a Biden-kormányzat határőrizetért felelős tagjával szemben a többségben politizáló republikánusok.

Hirdetés

A hivatali elmozdításról szóló kezdeményezés a múlt héten még nem kapta meg a többséget a képviselőktől, majd kedden újra szavazásra bocsátották a kérdést, amikor szűk többséggel átment a javaslat.

Az impeachment szabályai szerint az eljárás a Szenátus előtt folytatódik, amelynek döntenie kell, hogy eltávolítják-e hivatalából a határbiztonságért is felelős belbiztonsági minisztert, Alejandro Mayorkas-t.

A várakozások szerint nincs politikai realitása annak, hogy a demokrata többségű Szenátusban többséget kapna a miniszter menesztése. Ezt Mike Johnson, a Képviselőház republikánus elnöke is elismerte kedden, ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy „Mayorkas egy kivételes eset az Egyesült Államok történelmében, mert egyetlen miniszter sem okozott még nála több kárt az országnak”.

Korábban írtuk

A képviselőházi impeachment eljárást arra alapozták a republikánus kezdeményezők, hogy Alejandro Mayorkas tudatosan figyelmen kívül hagyta a hatályos bevándorlási törvényeket, amivel rontotta a helyzetet.

Amerikai adminisztráció minisztere ellen kongresszusi döntés alapján eddig egyszer, még 1876-ban indult hivatali elmozdításról szóló eljárás.

Az Egyesült Államokba irányuló illegális bevándorlás az elmúlt három évben egyre komolyabb nagyságrendet öltött. Mexikó felől a 2023 szeptemberének végén zárult pénzügyi évben csaknem 2,5 millió embert tartóztattak fel a határon, akiknek a nagy részét rövid őrizetbe vétel után beengedték az Egyesült Államokba. Tavaly decemberében a déli határon feltartóztatott illegálisan átlépők száma egyetlen hónap alatt meghaladta a 300 ezret, ami történelmi rekord volt.