Az amerikai elnök azt követően egyeztetett Benjamin Netanjahuval, hogy az izraeli miniszterelnök csütörtökön kategorikusan kijelentette, ellenzi a független palesztin állam létrehozását, ehelyett Izraelhez csatolna minden, a Jordán folyótól nyugatra fekvő területet. Hozzátette: az amerikaiak elképzelése az önálló Palesztina létrehozásáról ártana Izrael nemzetbiztonságának.

Hirdetés

A Fehér Ház emlékeztet, a mostani volt az első beszélgetés a felek között az elmúlt csaknem egy hónapban – írja a Reuters hírügynökség.

Joe Biden ugyanakkor a telefonbeszélgetés kapcsán azt mondta, Benjamin Netanjahu „nem ellenzi a két állam létrehozásával kapcsolatos összes lehetőséget, számos típus lehetséges, megjegyezve, egyes ENSZ-tagok nem rendelkeznek katonai erőkkel”.

Újságírói kérdésre, miszerint változtatna-e az Izraelnek nyújtott segély feltételein Netanjahu álláspontjának tükrében, Biden azt válaszolta, „Azt hiszem, kitalálhatunk valamit.”

Korábban írtuk

A Fehér Ház tájékoztatása szerint Biden és Netanjahu a beszélgetés során egyeztetett a Hamász által fogva maradt túszok szabadon bocsátásának lehetőségéről, valamint megvitatták azt is, hogy Izrael célzottabb műveletekre tér át Gázában a humanitárius segélyek áramlásának biztosítása érdekében.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.