Hirdetés

A Lengyelországban történtek miatt nyugati szövetségeseivel tartott megbeszélése után Biden egy SZ-300-as, szovjet gyártmányú rakétarendszer által kilőtt légvédelmi rakétáról beszélt. A tanácskozáson Bidenen kívül Németország, Kanada, Hollandia, Spanyolország, Olaszország, Franciaország és Nagy-Britannia vezetői vettek részt, valamint a nem NATO-tag Japán és az Európai Unió képviselői.

Biden kijelentette: az Egyesült Államok és a NATO alaposan kivizsgálják a történteket, mielőtt bármilyen lépésről döntenének.

Dmitrij Poljanszkij, Oroszország állandó ENSZ-képviselőjének első helyettese szerdán New Yorkban Telegram-csatornáján azt állította, hogy Oroszországnak nincs köze a lengyel területen becsapódott rakétához. Véleménye szerint a lengyelországi incidens nem más, mint kísérlet arra, hogy közvetlen katonai összeütközést provokáljanak ki Oroszország és a NATO között. Hozzátette, hogy a lengyelországi incidens kétségkívül a figyelem központjában áll majd az ENSZ Biztonsági Tanácsának Ukrajnával foglalkozó szóló szerdai tanácskozásán.

Az orosz védelmi tárca kedden tagadta, hogy Oroszország által kilőtt rakéta csapódott volna be Lengyelországban, Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője pedig kijelentette, „nincs értesülése lengyelországi robbanásról”.

Andrzej Duda lengyel elnök korábban újságírók előtt azt állította, hogy „a rakéta minden valószínűség szerint orosz gyártmányú volt”, de hozzátette: egyelőre nem tudni, hogy ki lőtte ki.

Korábban írtuk

Ukrajna és Oroszország egyaránt használ szovjet gyártmányú rakétákat.

Az ukrán-lengyel határtól 6 kilométerre fekvő kelet-lengyelországi Przewodówban kedd délután egyelőre ismeretlen eredetű robbanás történt, melynek következtében két lengyel állampolgár életét vesztette.