Antony Blinken leszögezte: az ASEAN tagországainak nyomást kell gyakorolnia a mianmari vezetésre, hagyjon fel az erőszakkal, és igazodjon az ASEAN által két évvel ezelőtt megfogalmazott ötpontos béketervéhez.

Hirdetés

Blinken kitért a Kelet-kínai-tenger és a Dél-kínai-tenger biztonságára és a hajózási szabadság fontosságát hangoztatta, valamint kiemelte: rendkívül fontos megőrizni az indiai-csendes-óceáni térség stabilitását.

Tajvan szerdán bejelentette, hogy Kína – amely saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező szigetet – nagyszabású hadgyakorlatot rendezett Tajvan partjainál.

A tárcavezető kitért az észak-koreai nukleáris programra is, felszólítva a nemzetközi közösséget, tegyen meg mindent, hogy a kommunista ország felhagyjon a rakétakilövésekkel.

Korábban írtuk

Észak-Korea a héten idén már tizenkettedszerre bocsátott fel ballisztikus rakétát, melynek nyomán Washington, Szöul és Tokió egyaránt aggodalmát fejezte ki.

Észak-Koreának ENSZ-határozatok tiltják a ballisztikus rakéták fejlesztését, melyek típustól függően akár nukleáris robbanófejek célba juttatására is képesek lehetnek. A phenjani vezetés súlyos nemzetközi szankciók hatálya alatt áll nukleáris programja miatt.