Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Leah Millis
Csin Kang kínai külügyminiszter (j) fogadja amerikai hivatali partnerét, Antony Blinkent Pekingben 2023. június 18-án
Hirdetés

Blinken, aki öt év óta az első amerikai külügyminiszter, aki Peking látogatott, „őszinte, lényegre törő és építő jellegű tárgyalásokat” folytatott Csin Kanggal, a Kínai Népköztársaság államtanácsosával, külügyminiszterrel – közölte az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

A tárgyalások előtt amerikai vezetők kevés esélyt láttak bármilyen áttörésre a világ két legnagyobb gazdasága közötti számos vita – közöttük kereskedelmi kérdések, a kínai félvezetőgyártás visszafogására irányuló amerikai erőfeszítések, Tajvan jogállása és az emberi jogok kínai helyzete – miatt.

„A miniszter hangsúlyozta a diplomácia és a nyílt kommunikációs csatornák fenntartásának fontosságát az összes kérdésben a félreértések és a tévedések kockázatának csökkentése érdekében” – közölte Matthew Miller, a külügyminisztérium szóvivője.

A tárcavezető számos aggodalomra okot adó, illetve az együttműködés lehetőségeinek kiaknázását célzó kérdést vetett fel – tette hozzá Miller közleményében.

Korábban írtuk

A szóvivő közölte: Antony Blinken a megbeszélések folytatása céljából washingtoni látogatásra hívta meg Csin Kangot, és megállapodtak a mindkét félnek megfelelő időben tartandó viszontlátogatásról.

A CCTV kínai állami televízió jelentése szerint Csin Kang közölte Antony Blinkennel: Kína stabil, kiszámítható és konstruktív kapcsolatra törekszik az Egyesült Államokkal. Csin Kang világossá tette a tajvani kérdéssel kapcsolatos aggodalmakat, amely „a legnagyobb kockázatot jelenti a kínai-amerikai kapcsolatokra” – áll a jelentésben.

Blinken, aki februárban elhalasztotta pekingi utazását, miután egy gyanús kínai kémléggömb repült be az amerikai légtérbe, a legmagasabb rangú amerikai vezető, aki Joe Biden elnök 2021. januári beiktatása óta Pekingbe látogatott.

Hétfőig tartó látogatásán Antony Blinken a tervek szerint találkozik Vang Ji államtanácsossal, korábbi külügyminiszterrel, és feltehetően fogadja őt Hszi Csin-ping államfő is.