Fotó: MTI/EPA pool/Friedemann Vogel
Az idei Károly-díjjal kitüntetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k) az elismerés átadási ünnepségén az aacheni városházán 2023. május 14-én. Az első sorban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b2), Olaf Scholz német kancellár (j2) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (j)
Hirdetés

Európa új Nagy Károlyként ünnepélyes keretek között megkoronázta az ukrán elnököt – számolt be róla a Bloombergen megjelent kommentár, miután Zelenszkij átvette az uralkodóról elnevezett díjat a „földrész egységéért végzett munkájáért”.

A Bloomberg kifejezetten örült annak, hogy az ukrán államfő Nagy Károly-díjat, az egész ukrán néppel egyetemben.

Az elismerést még 1949-ben olyan személyek alapították meg, akik a II. világháború borzalmait követően végignéztek a földrész romjain, a látottak hatására pedig demokratikus, békés és jobb Európát akartak létrehozni.

Az EU valóban maga egy békeprogram, amely azonban a háború tisztítótüzében született, és amelyet minden körülmények között meg kell őrizni. Óriási éljenzés Zelenszkijnek és az ukránoknak, amiért megmutatták az utat – jelent meg az elemzésben.

Korábban írtuk

A Nagy Károly-díjat évente egy aacheni polgárokból álló független bizottság adományozza azoknak a személyeknek, akik sokat tettek Európa egyesítése érdekében.