Borrell úgy vélekedett, hogy máskülönben „a gyűlölet spirálja nemzedékeken át fog forogni”. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján ismételten visszautasította egy szuverén palesztin állam létrehozását Izrael mellett a gázai övezeti háborút követően. A kétállami megoldásra, amelyet az Egyesült Államok szorgalmaz, Netanjahu azzal válaszolt, hogy „Izrael miniszterelnökének képesnek kell lennie szükség esetén nemet mondania, még a legjobb barátainak is”.

Hirdetés

Borrell viszont azt hangsúlyozta, hogy az izraeliek és a palesztinok nem képesek többé kompromisszumra. „Az érintettek túlzottan dühösek egymásra, hogy maguktól megállapodásra jussanak” – mondta.

Felszólította „az arab világot, Európát, az Egyesült Államokat és a teljes ENSZ-t”, hogy ismerjék el a palesztin állam megalakulását Izrael ellenállása ellenére is.

Borrell azzal vádolta Izraelt, hogy pénzzel támogatta a radikális iszlamista Hamász megalakulását, hogy ezzel meggyengítse a Mahmúd Abbász vezette – jóval mérsékeltebb – Palesztin Hatóságot Ciszjordániában, elejét véve egy független palesztin állam létrehozásának.

Korábban írtuk

Netanjahu többször visszautasította az ilyen jellegű vádakat.