A Twitteren közzétett jelentés szerint amíg érvényben volt a megállapodás, amely lehetővé tette Ukrajna számára, hogy gabonát exportáljon tengeri úton – a többi között szegényebb országokba -, „Oroszország általában tartózkodott attól, hogy a dél-ukrajnai kikötők polgári infrastruktúráját támadja”.

Hirdetés

„Mivel Oroszország nem újította meg az egyezményt, a Kreml valószínűleg kevésbé érzi magát politikailag korlátozva, és azért próbál célpontokat támadni Odesszában, mert úgy véli, hogy Ukrajna katonai eszközöket tárol ezeken a területeken” – írta a Twitteren a brit minisztérium.

Oroszország a közelmúltban jelentette be, hogy nem hosszabbítja meg a tavaly júliusban az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött gabonaegyezményt. A megállapodás lehetővé tette, hogy Ukrajna gabonát exportáljon a Fekete-tengeren keresztül, cserébe pedig az ígérték Oroszországnak, hogy a szankciók ellenére megkönnyítik, hogy élelmiszert és műtrágyát szállítson a nemzetközi piacra.

A megállapodás lejártát követően Oroszország heves támadást indított az ukrán gabonaszállításban kulcsfontosságú szerepet játszó dél-ukrajnai kikötővárosok, elsősorban Odessza ellen.

Korábban írtuk