A jövő évi munkaprogram szerint az Európai Bizottság már az év elején javaslatot fog tenni az uniós villamosenergia-piac átfogó reformjára, beleértve a villamosenergia- és a gázárak függetlenítését is.

Hirdetés

A „zöld hidrogéngazdaság” gyors fellendítése érdekében javasolja majd új európai hidrogénbank létrehozását, amely 3 milliárd eurót fordít majd a hidrogén uniós piacának beindítására. Intézkedéseket tervez a hulladék mennyiségének és a hulladék környezeti hatásának csökkentésére, különös tekintettel az élelmiszer- és textilhulladékokra, illetve javasolni fogja az uniós állatjóléti jogszabályok felülvizsgálatát is.

A különböző természetű stratégiai függőségek jelenlegi és jövőbeli kockázatainak kezelésére az uniós bizottság új intézkedésekre tesz majd javaslatot az Európa digitális és gazdasági ellenállóképességéhez szükséges nyersanyagokhoz való megfelelő és diverzifikált hozzáférés biztosítása érdekében. Ezenkívül javaslatot fog tenni egy közös európai mobilitási adattér létrehozására a mobilitási ágazat digitalizációjának fellendítése érdekében.

Tekintettel a koronavírus-járvány és Oroszország Ukrajna elleni háborúja által előidézett társadalmi kihívásokra, Európa társadalmi ellenállóképességének fokozása céljából, az Európai Bizottság naprakésszé kívánja tenni a szakmai gyakorlatokra vonatkozó uniós keretet, mely olyan kérdésekkel foglalkozik, mint a méltányos díjazás és a szociális védelemhez való hozzáférés.

Korábban írtuk

A bizottsági közlemény fogalmazása szerint: „érdekeink, demokratikus elveink, valamint a béke és a stabilitás védelme érdekében” a testület bemutatja majd az EU biztonsági és védelmi űrstratégiáját, valamint az Európai Unió új tengeri védelmi stratégiáját is. Emellett naprakésszé teszi az uniós szankciós eszköztárat, hogy az kiterjedjen a korrupcióra is.

A munkaprogram szerint az uniós bizottság jövőre elő kívánja terjeszteni egy, „a demokrácia védelmére” vonatkozó csomagot is, beleértve az EU demokratikus mozgásterének a külső érdekekkel szembeni védelmére irányuló kezdeményezést.

A határok nélküli utazás fenntartható és biztonságos schengeni térség megőrzése érdekében az uniós úti okmányok digitalizálására és az utazás megkönnyítésére irányuló jogszabályokat is javasolni tervez.

Az „egyenlőségközpontú unió” megteremtése érdekében a bizottság javaslatot tesz majd egy olyan európai fogyatékossági kártyára, mely biztosítja a fogyatékossági státusz kölcsönös elismerését valamennyi tagállamban. Ezen túlmenően tovább dolgozik majd a faji, vagy etnikai származáson alapuló megkülönböztetés elleni jogi védelem hiányosságainak kezelésén is – derült ki az Európai Bizottság 2023-as munkaprogramjából.