– Amit az Európai Unió javasol, az minden ésszerű mértéket meghalad, és Brüsszel politikai kudarcát fejezi ki

Hirdetés

– így vélekedik Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai delegációjának vezetője. A politikus annak kapcsán reagált így, hogy az Európai Bizottság azt javasolja: az uniós tagállamok a következő négy évben összesen ötvenmilliárd euró segélyt nyújtsanak Ukrajnának vissza nem térítendő támogatás és hitel formájában az ország újjáépítése céljából.

Ursula von der Leyen, a brüsszeli testület elnöke kijelentette, hogy a többéves pénzügyi költségvetési keretből elkülönített tartalék lehetővé teszi az EU számára, hogy az Ukrajnának szánt támogatásokat a háborús fejlemények szerint számítsák ki. Az FPÖ szerint az Európai Bizottság ész nélkül túlköltekezik.

– Hogyan történhet meg az, hogy az osztrák adófizetők beleegyezése nélkül ilyen mértékben támogatják Ukrajnát, miközben ők maguk is kénytelenek megszorításokat elfogadni? Eddig már jóval több mint 60 milliárd euró áramlott az EU-ból az országba, amely hatalmas korrupciós problémákkal küzd. Miközben Magyarország és Lengyelország elől be akarják fagyasztani a nekik járó pénzt, Ukrajnának biankó csekket adnak

– erről már Petra Steger, az FPÖ európai szakpolitikusa beszélt. Ahogy fogalmazott: úgy tűnik, hogy Brüsszelt nem lehet megállítani, ha új kiadásokról és az egyre bővülő uniós bürokrácia növekedéséről van szó. Von der Leyen vezetése alatt az uniós finanszírozás feneketlen kúttá válik – ennek véget kell vetni.

Az FPÖ határozottan kiáll amellett, hogy Európai Uniónak be kellene érnie a meglévő költségvetéssel, ehhez kellene igazítania a feladatait, és ha szükséges, hatásköröket kellene visszaadnia a tagállamoknak. Az európai adófizetők ugyanis nem válhatnak Brüsszel mindenhatósági fantáziájának fejősteheneivé – olvasható a párt közleményében.

Lengyelországban is egyre nagyobb az elégedetlenség a brüsszeli költségvetési varázslások miatt – írja a Magyar Nemzet. A Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt szerint az Európai Uniónak sürgősen és jelentősen csökkentenie kell a kiadásait. Jacek Saryusz-Wolski kormánypárti politikus a Twitteren azt írta, hogy ellenkező esetben könnyen a csőd szélére sodorhatja magát.

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint még abban sem lehetünk biztosak, hogy a nekünk járó uniós források egyáltalán megvannak még. A politológus értékelése szerint Magyarország számára ez annyit jelent, hogy miközben már régóta nem kapjuk meg a nekünk járó uniós forrásokat, a nem EU-tag Ukrajnát további összegekkel finanszírozzák, ezért hazánknak még több pénzt kellene befizetnie a közös kasszába, miközben még a be nem fogadott migránsok után is büntetést kellene fizetnie a migránskvóta alapján.

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatják.

Korábban írtuk