„Néhány politikus és szakértő megpróbálta a bűnözés közelmúltbéli megugrását a reformpárti ügyészek tevékenységére fogni” – írta a magyar származású milliárdos a hónap elején a Wall Street Journalban, ahol arra igyekezett választ adni, miért öl olyan hatalmas pénzeket országszerte a kerületi ügyészi választásokba.

Hirdetés

Soros kifejtette: az általa látott „kutatások” a fentieknek ellentmondanak, és „az erőszakos bűncselekmények [száma] az elmúlt években jellemzően gyorsabban nőtt azokban a régiókban, ahol nem reformpárti ügyészek voltak. A gyilkosságok száma a leggyorsabban néhány republikánus államban emelkedett, ezeket pedig a bűnözés ellen keményen fellépő politikusok vezetik”.

Hannah Meyers, a Manhattan Institute rendészeti és közbiztonsági igazgatója a Fox News Digitalnek elmondta, hogy azok a tanulmányok, amelyek szerint a republikánus államok miatt romlanak a bűnügyi mutatók, figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy a bűncselekményekkel kapcsolatos felelősségrevonás helyi szinten, nem pedig állami szinten történik.

„Soros találgatásokról beszél, nem tényekről” – mondta Meyers. – „Az általa támogatott progresszív helyi ügyészek nem állami szintű tisztviselők; jellemzően megyei szintű bíróságokon tevékenykednek. És az általa elmondottakkal ellentétben az olyan megyékben, ahol magasabb a republikánus szavazók aránya, maga a gyilkossági ráta, illetve a gyilkossági ráta növekedése is alacsonyabb volt 2019 és 2020 között.”

Korábban írtuk

Meyers hozzátette: „a gyilkosságok kezelhetetlenné váltak” több olyan városban, ahol Soros és pénzügyi hálózata támogatta a progresszív ügyészek kampányát.

„Larry Krasner alatt nemrég megdőlt Philadelphia minden idők éves gyilkossági rekordja; Kim Gardner alatt megdőlt St. Louis egy főre jutó rekordja; Kim Foxx alatt pedig olyan gyilkossági rátát láthattunk, amelyet Chicagóban negyedszázada nem kellett megtapasztalni” – mondta Meyers.

A Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány nem válaszolt a Fox News Digital többszöri megkeresésére, de eljuttattak a médiumhoz több olyan tanulmányt is, amely szerintük Soros állításait támasztja alá, köztük a Brennan Center adatait, amelyek szerint a gyilkosságok száma hasonló mértékben emelkedik egyes, republikánus kormányzók által „felügyelt” államban.

Zack Smith, a Heritage Foundation Meese Centerének jogi munkatársa és a Legfelsőbb Bírósági és Fellebbviteli Ügyvédi Program vezetője a Fox News Digitalnek elmondta: az Nyílt Társadalom Alapítvány által rendelkezésre bocsátott tanulmányok esetében „számtalan jogos kérdés merül fel a felhasznált adatokkal és módszertannal kapcsolatban”.

Smith rámutatott két, republikánus kormányzó által vezetett államban, Massachusettsben és Texasban készült tanulmányra, amelyeket gyakran használnak arra, hogy alátámasszák a Soros-féle „reformügyészek” támogatásának jogosságát, és felhívja a figyelmet arra, hogy abban összemosnak bizonyos jogi kifejezéseket; a Massachusetts állambeli Suffolk megyében készült tanulmány ráadásul a Soros pénzügyi hálózata által támogatott liberális ügyész hivatalba lépése előtti adatokat használta.

Dennis Farris, az Austin Police Retired Officers Association elnöke, aki negyed évszázadon át szolgált az austini rendőrségnél, elmondta: félrevezető, ha egyes állam kormányzóit hozzák kapcsolatba a romló bűnügyi statisztikákkal és a helyi szinten zajló, enyhébb büntetőeljárási eljárásokkal.

„Ez nem az állami szintre vezethető vissza, hanem az ügyészi szintre és azokra az emberekre, akik ténylegesen vádat emelnek egyes ügyekben” – magyarázta. – „Texasban a nagy megyék többségében az ügyészek demokraták, progresszív demokraták és Soros-demokraták. Tehát igen, visszamehetünk és közvetlenül összefüggésbe hozhatjuk a növekvő bűnözést ezeknek a reformpárti ügyészeknek a beiktatásával, akik nem úgy folytatják le a büntetőeljárásokat, ahogyan azt kellene.”

Jose Garza austini kerületi ügyészt, aki jelentős támogatást kapott a Soros-hálózattól, széles körben bírálták az „igazságszolgáltatás újragondolására tett kísérleteiért”, amely ellentmondásos óvadék- és büntetési irányelveket tartalmazott. Garza 2021 januárjában lépett hivatalba, miután progresszív üzenetekkel kampányolt, többek között a készpénzes óvadék megszüntetésével és azzal, hogy nem fog üldözni egyes, kábítószerekkel kapcsolatos bűncselekményeket.

„Garza húsz hónapja van hivatalban” – emlékeztet Farris. – „Az elmúlt húsz hónapban 135 gyilkosság történt Austin városában. Ez majdnem hét évnyi átlagos [arány]. Ugyanannyi gyilkosság történt itt húsz hónap alatt, mint normális esetben hat és fél év alatt. Hogy mondhatja nekem bárki, hogy a bűnözéssel szemben elnéző kerületi ügyésznek ehhez nincs köze?”

(forrás)