Michel a pénteken kezdődő, kétnaposra tervezett uniós csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében egyebek mellett arra emlékeztetett, hogy a világjárvány sok ember életét követeli egész Európában, és súlyos csapást jelent a gazdaság és társadalom számára.

Hirdetés

„Minden erőfeszítésünket a fenntartható helyreállítás és fellendülésre kell összpontosítani” – fogalmazott.

A megállapodás megkötése kemény munkát és politikai akaratot igényel. Működőképes megoldásokat kell találni, és közös nevezőre kell jutni az európaiak érdekében – tette hozzá.

Korábban írtuk

Az Európai unió tagországainak vezetői személyes részvétel mellett tervezett brüsszeli, pénteken kezdődő csúcstalálkozójukon az Európai Bizottság által javasolt következő uniós költségvetésről, valamint a járványt követő helyreállítási csomagról vitáznak.

Az állam-, illetve kormányfők személyesen legutóbb február végén az uniós költségvetésről, majd több videókonferencia keretében – legutóbb június második felében -, a költségvetés mellett a helyreállítási alap részleteiről tanácskoztak.

A hétvégi uniós csúcshoz közeledve is nagyban különbözik az egyes uniós tagállamok véleménye a helyreállítási alapról – mondta az Alapjogokért Központ projektvezető-helyettese csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Kurucz Orsolya hozzátette: az általános tagországi állásponttól a „fukar négyek” – Svédország, Ausztria, Dánia és Hollandia – véleménye áll a legmesszebb.

Ezek az országok a kezdetektől ellenzik, hogy az Európai Unió hitelt vegyen fel, és a déli tagállamok vissza nem terítendő támogatás formájában részesüljenek belőle – emelte ki. Ha mégis így lenne, akkor a támogatáshoz komoly feltételeket kötnének ki. A helyreállítási alap elfogadásához tehát először a „fukar négyeket” kell megpuhítani – jelentette ki.

Egyelőre nagyon nagyok a törésvonalak, és kérdéses hogy Angela Merkel német kancellár hogyan tud megállapodást kicsikarni – vélekedett Kurucz Orsolya.