Chile százhetvenhat haiti migránst küldött haza szerdán első, úgynevezett „humanitárius repülőjáratán”. A hazatelepítést haiti bevándorlószervezetek „kényszerű deportációnak” minősítették.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A hazatelepítés egy a chilei kormánynak a bevándorlók számát csökkenteni hivatott intézkedései közül. A kormány közlése szerint az intézkedést azoknak találták ki, akiknek nem sikerült munkát találniuk a Dél-Amerika egyik legerősebb gazdaságával rendelkező országban, hiszen sok esetben embercsempészek hamis ígéretének bedőlve vándoroltak be Chilébe.

A belügyminisztérium egy tisztviselője leszögezte: a hazaszállított emberek maguk fordultak a chilei hatóságokhoz, hivatalos úton kérték hazatelepítésüket, mert nem sikerült új életet kezdeniük a dél-amerikai országban.

A belügyi tárca tájékoztatása szerint összesen 1087 haiti jelentkezett a „humanitárius járatokra”. Az utóbbi két évben mintegy 150 ezer haiti vándorolt be Chilébe.

A haiti bevándorlók hazatelepítését több jogvédő szervezet, illetve haiti bevándorlószervezetek is elítélték, kitoloncolásnak minősítve az intézkedést, és rasszizmussal vádolva meg a kormányt. A távozóknak ugyanis alá kell írniuk egy dokumentumot, amelyben kijelentik: 9 évig nem térnek vissza Chilébe, és magukkal viszik közeli hozzátartozóikat is.

A belügyminisztérium elutasította a bírálatokat, és hangsúlyozta: az „önkéntes hazatérést” az ENSZ is támogatja.

A szerdai „humanitárius repülőjárat” utasai a Reuters brit hírügynökségnek arra panaszkodtak, hogy Chilében rasszizmussal, éhezéssel és munkanélküliséggel kellett szembenézniük. A 38 éves Jean Baptiste Brignol például azt mondta, hogy bár munkavállalói vízuma volt, nem talált munkát, mert a munkaadóknak nem tetszett a bőre színe.

Az Afrikából elragadott rabszolgák leszármazottai lakta karibi Haiti a világ egyik legszegényebb országa, a 2010-es, több mint 200 ezer ember életét kioltó és a gazdaságot megtépázó földrengésből a mai napig nem tudott kilábalni, miközben politikai válság, rossz biztonsági helyzet és éhínség sújtja. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerdai jelentése szerint Haiti lakosságának csaknem fele, szám szerint 5 millió ember alultáplált.