Fotó: ShutterStock.com/Sara Sette
Róma, 2020. május 19.
Hirdetés

Giuseppe Conte kijelentette, arra kéri az olaszokat, Olaszországban töltsék az idei nyári szabadságukat, mivel így hozzájárulhatnak a gazdaság fellendítéséhez.

Emlékeztetett, hogy Olaszország június 3-tól megnyitja külső határait az EU-tagállamaiból érkezők előtt: „lehetséges lesz Európába utazni, valamint más európai országokból Olaszországba, de Olaszország még nem számít annyira vonzó célállomásnak, mint korábban”. Ezért a kormányfő felszólította az olaszokat, „fedezzék fel ismét városaikat, országuk szépségeit.”

Hangsúlyozta, hogy szabad téren továbbra is kötelező a társadalmi távolságtartás betartása, valamint a szájmaszk viselete.

Korábban írtuk

„Ez még nem a partik, az utcai bulizások, csoportos események ideje” – figyelmeztetett, miután a május 18-i újranyitás első napjaiban több városban is a rendőrségnek kellett oszlatnia az utcákat, a tereket, a vendéglátó helyek teraszait nagy csoportokban ellepő embereket.

A vendéglátási, idegenforgalmi és szolgáltatói vállalkozásokat tömörítő Confesercenti üdvözölte Giuseppe Conte szavait a belföldi turizmus ösztönzéséről.

A szervezet becslése szerint február végétől mintegy 20 milliárd eurót veszítettek az olaszországi szállodák, éttermek, személyszállítás és kereskedelem. A legnagyobb veszteség a vendéglátást érte az utóbbi három hónapban elmaradt 81 millió olasz és külföldi vendég kiesése miatt.

Nápolyban az idegenforgalmi dolgozók tüntettek támogatást sürgetve. Hasonlóképpen az adriai Pescarában, ahol a turizmusban dolgozók azt skandálták, segítség nélkül nem élik túl a járványválságot.

Luca Zaia, Veneto tartomány kormányzója csütörtöki sajtótájékoztatóján felvetette, hogy „egészségügyi schengeni övezetet” hozzanak létre, közösen tesztelve az egyik tagállamból a másikba utazó turistákat. Kijelentette, a római külügyminisztériumnak meg kell akadályoznia, hogy Németországból és Ausztriából „folyosókon” vigyék a turistákat Horvárországba Olaszország helyett.

Giuseppe Conte parlamenti felszólalását követően a kormánypárti Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az ellenzéki Liga képviselőinek vitája a tettlegességig fajult, miután az M5S bírálta a Liga kormányzói vezette északolasz tartományok járványügyi politikáját.

Százötvenhattal emelkedett a halottak száma egy nap alatt Olaszországban, amely így elérte a 32 486-t az olasz polgári védelmi hatóság csütörtök esti adatai szerint. A kórházban kezeltek száma tízezer alá csökkent, az újonnan diagnosztizáltak majdnem felét Lombardia tartományban szűrték.

A halottak száma enyhén csökkent az egy nappal ezelőtti 161-hez képest. A halálozások csaknem fele Lombardiában és Piemont tartományban történt. A húsz régióból kilencből egy halálesetet sem jelentettek Covid-19 miatt az utóbbi egy nap alatt.

Az aktív fertőzöttek száma több mint ezerhétszázzal csökkent az egy nappal korábbi több mint kétezer után, hivatalos adatok szerint 60 960. Nyolcvannégy százalékuk házi karanténban tartózkodik, kórházban 9269 beteget kezelnek, intenzíven 640-t.

A gyógyultak száma túllépte a 134 ezret.

A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 228 006-t.

A gócpont Lombardiában 56-tal emelkedett a halottak száma a korábbi 65-höz képest. A diagnosztizált fertőzöttek száma 316-tal emelkedett az egy napja mért 294 után. Egész Olaszországban – a halottakat is beszámítva – 642 fertőzöttet szűrtek, ennek majdnem felét Lombardiában.