Dan Jörgensen szerint a mai napig nem folyósították ezen országoknak a számukra 2009-ben megígért támogatási összegeket.

Hirdetés

A 2009-es koppenhágai klímakonferencián a fejlett országok vállalták, hogy 2020-tól évi százmilliárd dolláros segélyben részesítik a szegény országokat. Az így megvalósuló fejlesztések révén az érintett országok csökkenthetnék károsanyag-kibocsátásukat, de eddig csak egy részét kapták meg a felajánlott összegnek.

Jörgensen kiemelte, hogy Dánia a rá eső keretet meghaladóan költ ilyen célokra, és ezt a példát a világ többi országának is követnie kellene. Hangsúlyozta: „ha több ezer milliárdra van szükség, akkor százmilliárdok kifizetése nem jelenthet problémát”.

Chrysoula Zacharopoulou, a konferencián Franciaországot képviselő államtitkár erre reagálva azt mondta hogy a júniusi, következő konferencia házigazdájaként igyekszik majd mindent megtenni a pénz folyósítása érdekében.

Korábban írtuk

Dánia egyike azon államoknak, amelyek az ENSZ ajánlásánál is többet, éves nemzeti össztermékük több mint 0,7 százalékát fordítják nemzetközi segélyezésre. Bizonyos fejlett országok a koronavírus-járvány miatt csökkentették a segélyezésre szánt költségvetésüket, míg Dánia más országokkal együtt az ukrán menekültek és más válsághelyzetek megoldására költötte az ilyen célra elkülönített összegek egy részét.

Az ötödik alkalommal megrendezett konferencia egyik fő témája az, hogy a klímaváltozás milyen hatással van a világ legszegényebb 46 országára. Simon Stiell, az ENSZ klímaügyi megbízottja arra hívta fel a figyelmet, hogy noha ezek az országok a világ károsanyag-kibocsátásának csak négy százalékáért felelősek, legalább kétharmad részben mégis ők szenvedik el a klímaváltozás következtében kialakuló halálos betegségek, árvizek és egyéb természeti katasztrófák következményeit.