Fotó: MTI/AP/Evan Vucci (archív, illusztráció)
Hirdetés

Képviselők szerint a javaslat alkotmányellenes. Az amerikai alaptörvény tiltja, hogy állami tisztségviselők kormányzati megrendelésekből húzzanak hasznot.

A G7 országcsoport legutóbbi, biarritzi csúcstalálkozóján Trump elmondta: kormánya vizsgálja annak lehetőségét, hogy a következő évi értekezletet a Miamihoz közeli golfklubjában tartsák. Az amerikai elnök leszögezte, hogy a rendezvényből semmilyen személyes haszna nem származna. Egyelőre nem született végleges döntés a kérdésben.

„Az elnök személyes pénzügyi érdekei egyértelmű befolyással vannak az amerikai kormányzati tevékenységekről hozott döntésekre” – írta Jerrold Nadler, az alsóház igazságügyi bizottságának elnöke egy másik magas rangú demokrata képviselővel, Steve Cohennel közös szerdai közleményében.

A Fehér Ház nem kommentálta az ügyet.

Az alkotmány tiltja, hogy kormányzati tisztségviselők kongresszusi beleegyezés nélkül bármiféle kiegészítő bevételre tegyenek szert hazai vagy külföldi kormányoktól. A képviselőházi többséggel rendelkező demokraták valószínűleg nem adnának zöld jelzést egy ilyen ügyben a republikánus Trumpnak.

A demokrata közlemény szerint ez lenne az első ismert eset, hogy más országok kormányainak Trump magánérdekeltségeinek kellene fizetniük azért, hogy az Egyesült Államokkal üzletelhessenek.

Az alsóház igazságügyi bizottsága alkotmányos vádeljárás indítását fontolgatja az ügyben. A demokraták egy másik esetben is vizsgálódnak, amely Trump egyik washingtoni hoteljét érinti.

„A bizottság kiterjeszti folyamatban lévő nyomozását a legfrissebb fejleményekre, és újabb lépéseket tesz, amelyek között meghallgatások kiírása, valamint további fehér házi dokumentumok kikérése is szerepel” – állt a közleményben.

A G7-nek az Egyesült Államokon kívül Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Királyság, Kanada és az Európai Unió is tagja. A csoport csúcstalálkozóját minden évben más tagország rendezi általában félreeső, természetközeli helyszíneken.