A Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője arra a hírre reagált, miszerint Eva Kaili, az Európai Unió legnagyobb korrupciós botrányának főgyanúsítottja a héten egy bírósági végzésnek köszönhetően már részt vehet az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén, sőt, még szavazhat is.

Hirdetés

− Kaili ugyan eddig még nem jelent meg − sajtóértesülések szerint éppen azért, mert nem akarta magára irányítani az újságírók figyelmét −, de maga a tény, hogy ezt megteheti vérlázító

− húzta alá Deutsch Tamás.  

− Döbbenetes az is, hogy a brüsszeli korrupciós botrány egy másik főszereplője, a belga Marc Tarabella a minap megszavazta azt a határozatot, amelyben politikai korrupcióval vádolják Magyarországot

− vélekedett az EP-képviselő. Hozzátette, az uniós döntéshozók a brüsszeli korrupció haszonélvezői, akiktől a jövő évi EP-választásokon meg kell szabadulni. Deutsch Tamás kiemelte, hogy a brüsszeli rendszerszintű korrupció felszámolása érdekében gyökeres változásra van szükség – írja a Magyar Nemzet.

− Eva Kaili és Marc Tarabella képviselők viselkedése komoly hitelességi problémát vet fel az Európai Parlament kapcsán, amely jelenlegi többsége a korrupciós problémákra hivatkozva gyakorol politikai nyomást a tagállamokra

− fogalmazott a Magyar Nemzet megkeresésére a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatója, a Danube Institute külkapcsolati vezetője.

Az elsők között vették őrizetbe Kailit

Kailit tavaly decemberben az elsők között vették őrizetbe a brüsszeli korrupciós botrányban egy Katarral kapcsolatban indított nyomozás során, amikor éppen édesapjának adott át egy bőröndnyi pénzt egy szállodában.

A Magyar Nemzet emlékeztet, több jelenlegi és volt európai parlamenti képviselő, valamint egyikük asszisztense került rács mögé korrupció, pénzmosás és bűnszövetkezetben való részvétel előzetes vádjával.

A belga rendőrség közlése szerint csaknem másfél millió eurót foglaltak le a brüsszeli régióban házkutatások során, a vádak szerint a politikusok milliós összegeket fogadtak el Katartól és Marokkótól, hogy számukra kedvezően alakítsák az európai döntéshozatalt.

A botrány másik fő gyanúsítottja Pier Antonio Panzeri volt EP-képviselő. A férfinál hatszázezer euró készpénzt találtak a házkutatás során, és ő fedte fel, hogy pontosan mely európai parlamenti képviselők kaptak ajándékokat és kenőpénzeket.

A bírósági döntés ellenére a brüsszeli Politico hírügynökség szerint Kaili nem fog megjelenni a héten az EP strasbourgi ülésén.

A politikus ügyvédjei a távolmaradást személyes okokkal indokolták, amelyeket nem részleteztek. Eddy Wax politikai újságíró Roberta Metsola házelnökre hivatkozva ugyanakkor azt írta a Twitteren, hogy Kaili hivatalos kérelmet nyújtott be parlamenti mentelmi jogának fenntartására.

A Magyar Nemzet cikkét ITT olvashatják.

Korábban írtuk